Hírek

21 július
2016

Az Adria Gyöngye

Van egy kedves falu Nagyvázsony mellett, amit Pulának hívnak. És van egy ugyanilyen nevű város is Horvátországban, amely méltán híres!

 

Például azért is, mert a 63. Pulai Filmfesztivál Életműdíját az Arany Arénát, a  Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező és forgatókönyvíró Mészáros Márta vehette át július 9-én.  A kitüntetést a Pulai Játékfilmfesztivál művészeti tanácsa adta át Mészáros Mártának szombaton, majd ezt követően a magyar filmrendező ünnepélyesen megnyitotta a rendezvényt. Az idei fesztivál kiemelt célja a női rendezők előtti tisztelgés,a versenyprogramban szereplő alkotások felét nők jegyzik. Mészáros Márta öt filmjét is levetítik a fesztivál ideje alatt: az Örökbefogadás, a Napló gyermekeimnek, a Napló szerelmeimnek, a Napló apámnak, anyámnak és a Temetetlen halott kerül bemutatásra.

A több mint 3000 éves Pula, az Isztria félsziget délnyugati részén fekszik. Számtalan építészeti nevezetességgel rendelkezik és főképp a nyári csúcsidőszak alatt, pezsgő a kulturális élete.

 

 

Pula ideális úticél a kisgyerekesek számára, hiszen kavicsos tengerpartja sekély, lassan mélyül. A tengerparti kikapcsolódáson túl, rengeteg program várja a családosokat. Mindenképpen érdemes ellátogatni a várostól 10 km–re fekvő Kamenjak-félszigetre, amely egy természetvédelmi terület, ahol egy látványos szafaripark üzemel. A játszóparkban minden természetes anyagokból van felépítve: nádból, kőből, fából, kötélből. E mellett a félszigeten található egy Dinoszaurusz park is, ahol rengeteg érdekes életnagyságú dinót lehet megtekinteni.

Akik inkább Pulában maradnának azok sem fognak unatkozni, hiszen a helyi gasztronómia és nyári fesztiválok mellett, a város rengeteg látnivalót tartogat. Pula már Kr. e. 10. században is lakott volt az illírek által és máig gazdag történelmi örökséggel rendelkezik.

A város legjelentősebb látványossága kétségkívül a hatalmas mészkőből épült római amfiteátrum. Ez világ hatodik legnagyobb ma is álló arénája. A 23 000 fős ellipszis alakú építmény különlegessége, hogy fekvése miatt a szárazföld felüli része kétszintes, míg a tenger felüli három. A római időkben véres gladiátorviadalok és állatviadalok helyszíne volt, a középkorban lovagi tornáknak adott otthont, ma pedig koncerteket, és operaelőadásokat tartanak benne.

További római kori látnivalók a Sergius-diadalív vagy Aranykapu, a Róma és Augustus temploma, illetve a Herkules-kapu, amely a legrégebbi római emlék a városban.  A zárókő Hercules fejét ábrázolja, aki az ókori Pula védőistene volt. Az augustusi fórum az 1. században épült, közel a tengerhez és egy – egy templomot építettek köré Minervának, Júnónak és Jupiternek. Pula rendkívül gazdag templomokban is: Szent Antal-templom és kolostor az egyik legszakrálisabb emléke a városnak, a 6. Században épült Szent Miklós szerb ortodox templom, Szent Ferenc-templom és kolostor és a  Szűz Mária-székesegyház. 

A Pulába érkezőknek érdemes időt szakítaniuk a környék bejárására is. Egy napos hajókirándulással az érintetlen Brijuni-szigeteket lehet megismerni, míg autóval gyorsan elérhető Horvátország talán legszebb középkori városa Rovinj.

Megosztás