Hírek

14 augusztus
2015

Az osztrák autópályák bliccelőinek 40 százaléka német

Meglepő adatot tett közzé az osztrák autópályák és gyorsforgalmi utak fenntartója, az Asfinag társaság. Tavaly Ausztriában 95.000 olyan személygépkocsit fényképeztek le ellenőrzéskor, amelyek érvényes matrica nélkül közlekedtek. Meglepő módon a bliccelők negyven százaléka német.

Ki hitte volna? A németeket a becsület példájaként tartják számon a világon, az osztrák bliccelők statisztikája azonban nem igazán erősíti ezt a tételt.

A Passauer Neue Presse című lap online kiadásának adatai szerint 2014-ben 95 ezer autós akadt fenn az ellenőrzéseken Ausztriában, negyven százalékuk, 38 ezer autós német rendszámú autóval közlekedett. A statisztika nem tér ki a további nációkra, így nem tudható, mi magyarok hol foglalunk helyet az osztrák bliccversenyben.

A legtöbb német egyébként Salzburg-Süd és Walserberg között futott bele a fényképezőgépbe, talán arra gondoltak, hogy ezen a német-osztrák határ közötti rövid távon matrica nélkül is megúszhatják.

Az Asfinag adatai szerint egyébként Ausztriában tavaly 1,24 milliárd euró folyt be úthasználati díjként, amelybe a személygépkocsik mellett a teherautók is bele tartoznak. Az összegből 900 millió eurót fordítottak az autópályák felújítására, zajvédő falak kiépítésére. 

Megosztás