Hírek

15 június
2015

Erre figyeljen, ha bankkártyát használ külföldi autós utazásánál!

Bankkártyánk szinte nélkülözhetetlen a külföldi autós utazásainknál, kikapcsolódásainknál. Fizethetünk vele benzinkútnál, szervizben, mosóban, ajándék- és élelmiszerüzletekben, éttermekben, múzeumokban, orvosnál és még sok más helyen. Természetesen az ATM-eknél (Automated Teller Machine) történő készpénzfelvétel lehetőségével is élhetünk. Biztonsága és kényelme érdekében tartsa szem előtt 16 hasznos tippünket!

Klasszikus, vagy PayPass plasztikkártyánk segítségével nem szükséges nagyobb összegben készpénzt magunkkal vinnünk, ami legalább két szempontból praktikus:

1.       Egyik, hogy általában nehéz előre megbecsülni, mennyi külföldi valutára lesz majd szükségünk.

2.       Másfelől a készpénz magunknál tartása kockázatos és kellemetlen, mert állandóan a veszélyek elkerülésére kell koncentrálni. Hova tegyük a szállodai szobában? Mennyi legyen a hotel-széfben és mennyi a zsebünkben? Merjünk a zsúfolt metróra felszállni, vagy éjszaka sétálgatni a nevezetességeknél, miközben nálunk van az egész út anyagi fedezete? Ez az állandó figyelés akár az utazás hangulatát is elronthatja.

Amennyiben a fenti problémákra megoldást jelentő bankkártyás fizetésekkel szeretnénk a kiadásainkat fedezni az utazásunknál, akkor is van pár elemi szabály, amit érdemes betartani a pénzünk védelmének érdekében:

1. „Debit” típusú bankkártyáknál a bankszámlánkon lévő saját pénzünket vesszük igénybe a kártyás tranzakciók kifizetéséhez. Amennyiben a pénzintézet által részünkre megnyitott –később visszafizetendő- hitelkeret terhére költekezhetünk, akkor „credit” kártyáról beszélünk. Ez a két kártyatípus közötti alapvető különbség. Más tulajdonságaiban eléggé hasonlítanak, így a többi pontban nem bontjuk ketté ezt a két kártyatípust. Utazáskor nem szabad megfeledkezni a credit kártyáról, mert annak elvesztése, vagy ellopása esetén ugyan olyan kár érhet minket a hitelkeret igénybevételéből adódóan, mint ha a saját egyenlegünket használnák fel illetéktelenül.

2. Bankszámlánkhoz általában egy főkártya igényelhető, ami a számlatulajdonos nevére szól. Házastárs, gyermek, vagy egyéb hozzátartozók részére úgynevezett társkártya kérhető. Utóbbi általában mindenben megegyező szolgáltatású a főkártyával, de annál kedvezőbb díjtételű. Külföldön se feledkezzünk meg a családtagoknál lévő bankkártyák felügyeletéről, mert ugyan úgy veszteség érhet minket az ellopásakor, vagy elvesztésekor, mint a főkártyánál.

3. Európában a Euro/MasterCard a legelterjedtebb kártyakibocsátó, a világon ezzel szemben a Visa. Ez a két csoport uralja a világ kártyakibocsátását. A kártyaelfogadó helyek maguk döntik el, hogy mindkettőhöz, vagy csak egyikhez, illetve másikhoz csatlakoznak-e. Amennyiben több kártyánk is van -akár egy debit és egy credit-, akkor érdemes az egyiknek a Master-t, a másiknak a Visa-t választani, így gyakorlatilag a világon mindenhol tudunk fizetni. Igaz ez főkártya és a társkártya esetén is. Együtt utazás esetén előnyös lehet, ha az egyik kártya az egyik, másik kártya a másik kártyakibocsátóhoz tartozik. 

4. Biztonsági szempontból érdemes olyan bankkártya típust használnunk, amely csak elektronikus bankkapcsolat megléte esetén vehető igénybe a kereskedőknél, mert ezek lopás, vagy elvesztés miatti letiltása a bankunknak történő bejelentésünk után szinte azonnal életbe lép. Ezeket a kártyákat a következő felirattal látják el: „electronic use only”. Ezzel szemben a „dombornyomott” kártyák az elszámoló bank és a felhasználási hely közötti elektronikus kapcsolat nélkül (off line) is felhasználhatók. Így szélesebb az elfogadói kör, de nagyobb a letiltás elindítása utáni visszaélések lehetősége, mivel a bankunknak történő bejelentésünk után 2-3 nap is eltelhet a letiltás valóságos érvénybelépéséig.

5. Külföldre indulás előtt, ellenőrizzük a kártyánk érvényességi idejét. Célszerű az utazás tervezett idejénél tovább is érvényes kártyával elindulni, mert ha baleset, vagy rosszullét miatt elhúzódik a kint tartózkodás, akkor biztosan hozzájuthatunk a bankszámlán lévő pénzünkhöz.

6. Lopás, vagy elvesztés miatti esetleges letiltáshoz legyen meg a kibocsátó bank non-stop ügyeleti telefonszáma és a kártyaszámunk (ezt a bank szinte mindig kéri az érvénytelenítéshez). Sok esetben egy automata telefonközpont veszi fel a kártya letiltásának bejelentését. Ehhez általában csak egyedi azonosító és jelszó ismeretében férhetünk hozzá. Így erre is fel kell készülni.

7. Hasznos dolog kártyás tranzakciókat figyelő szolgáltatást igénybe venni, mely SMS-ben (Short Message Service) jelzi, ha használják a bankkártyánkat. Ugyanis gyakori, hogy a tulajdonos észre sem veszi a kártyája ellopását, hanem csak az SMS-ből értesül a kártyája illetéktelen használatáról. Tehát ezzel a szolgáltatással folyamatosan nyomon követhetjük a kártyahasználathoz kapcsolódó pénzmozgásokat. Jó tudni, hogy az SMS-eknek darabára van, melyet a folyószámlánkra terhel a bank és jellemzően egy havi fix díjat is kérnek a szolgáltatás nyújtásáért a bankok.

8. Amennyiben szeretnénk, plasztik lapunkhoz élet- és balesetbiztosítás is köthető, mellyel kockázatmentesebbé tehetjük az utazásunkat. Ezeknek a biztosításoknak általában alacsony a kártérítési összegük, de előnyük, hogy viszonylag olcsóak és jellemzően 1 teljes évig érvényesek, így többszöri kiutazás esetén is biztonságot nyújtanak. Sok kártyához alapból jár ilyen szolgáltatás, érdemes ennek utánajárni, a feltételeket megismerni.

9. Ne feledkezzünk meg arról, mind a kereskedői POS (Point of Sale) terminál, mind az ATM bankautomata igénybevétele bankköltséggel járhat. Indulás előtt tájékozódjunk a külföldi használatnál felszámítandó díjakról.

10. Figyeljünk arra, hogy vannak olyan elfogadóhelyek, amelyek kártyás fizetésnél felárat, vagy díjat számolnak fel. Mivel kártyás fizetés elfogadásánál az üzleteket bankköltség terheli, ezért kis értékű, vagy alacsony jövedelemtartalmú terméknél/szolgáltatásnál nem mindig hajlandó az üzlet magára vállalni a kártyaelfogadás bankköltségét. A díj felszámítás Magyarországon még nem jellemző, inkább kiírják, hogy nem fogadják el a bankkártyát, de külföldön, sok helyen előfordul a díjigény. Ezért kártyával történő fizetés előtt kérdezzük meg az eladót, hogy van-e díj, így nem fog minket váratlanul érni az esetleges költség.

11. Arról se feledkezzünk meg, hogy a bankkártyáink általában magyar forint alapú bankszámlához kapcsolódnak, míg külföldön euróban, vagy egyéb más pénzben fizetünk. Az eltérés miatt számolnunk kell a devizaváltás költségével. Ráadásul ez akár többszöri váltás is lehet egy alkalommal történő kártyahasználatnál is. Például ha Londonban fontban fizetünk kártyával, akkor azt a kártyatársaság átváltja euróra, vagy amerikai dollárra és úgy fizetteti ki a bankunkkal. Ezután a bankunk átváltja forintra. Így két devizaváltás is történt az elszámolási folyamat során. Emiatt fontos megtudnunk a bankunk bankkártyás fizetésekre vonatkozó devizaváltási kondícióit. Lehetséges, hogy egy adott bank nem számít fel külföldön kártyahasználati díjat (ingyenes kártyahasználat), de számunkra drágább árfolyamon számolja el a devizaváltást és emiatt összességében költségesebb, mint a nekünk kedvezőbb árfolyammal, de egy plusz tranzakciós díjjal dolgozó pénzintézet.

Több banknál jelképes díjért, vagy térítésmentesen fel lehet cserélni a betéti kártya mögötti forint bankszámlát a deviza bankszámlánkkal. Így a pénzintézetünk által felszámolt váltási költség nélkül tudjuk kártyánkat külföldön használni. Természetesen a devizaszámlára befizetett pénznek is lehet váltási költsége, de ez lehet, hogy kedvezőbb, mint a számlavezetőnké. Arra fokozottan figyelni kell, hogy hazaérkezéskor még az első kártyahasználat előtt visszacseréltessük a kártyánk mögötti bankszámlát a devizásról a forintosra. Ellenkező esetben a hazai forinthasználat után fizethetünk devizaváltási költséget.

12. Sokan azt hiszik, bankfiókban a leggazdaságosabb pénzt felvenni. Pedig ez nem feltétlenül igaz. Gyakran többe kerül, mint az ATM használat. Ezért elindulás előtt, hasonlítsuk össze a külföldi készpénzfelvételi díjakat bankfióki műveletre is.

13. Soha ne adjuk meg másnak a bankkártyánk PIN kódját, mert amennyiben az elvesztett, vagy ellopott bankkártyánkat az érvényes PIN kóddal használja valaki, akkor a számlánkról leemelt pénzt nem feltétlenül téríti meg a bankunk. Ennek érdekében, például ATM-nél, igyekezzünk a testünkkel és a kezünkkel eltakarni a billentyűzetet, mikor bevisszük a kódunkat.

14. Bankkártyánk készpénzfelvételi és vásárlási limitjét a bankunk által megadott összeg- és időhatárok (napi, heti, stb.) között mi dönthetjük el. Sok banknál ez a limit Internet bankon és telefon bankon keresztül is beállítható, módosítható. A kártya külföldi igénybevétele előtt érdemes ezeket a limiteket átgondolni és a lehető legoptimálisabban rögzíteni. Ugyanis, ha magasak ezek a limitek, akkor visszaélés esetén nagyobb kár keletkezhet, mint alacsony limitnél. Például ha átlagosan napi 10-20 ezer forintot költünk nyaralásnál, akkor felesleges 500.000.-Ft-os napi ATM és POS limitet hagyni, nyugodtan levihető mondjuk 30 ezer forintra. Szükség esetén ez a limit percek alatt felemelhető telefon bank, vagy Internet bank segítségével.  

15. Utazásunk célállomásán olyan nyelv használata is szükséges lehet ATM igénybevételekor, melyet nem beszélünk. Ezért érdemes a leggyakoribb bankolási kifejezéseket előre, még itthon összeírnunk. Angolul gyakorlatilag minden helyen használható a bankkártya. Javasoljuk, hogy úgy gyakoroljon, hogy Magyarországon is angolul használja utazás előtt az ATM-eket, ha nincsen biztos angolnyelv tudása.

16. Időt spórolhatunk meg az utazásunkból, ha a külföldön utunkba eső nagyobb városok ATM címeit még itthon kigyűjtjük. Különösen, ha a bankunk bankcsoportjának ATM-jeinél kedvezményes díjakkal vehetünk fel készpénzt. Ez manapság már nagyon elterjedt és jellemző banki szolgáltatás, ezért ne felejtsük el megtudni a saját bankunk ez irányú ajánlatát. Az ATM és elfogadóhely lista manapság már legtöbbször telefonos alkalmazásokon is rendelkezésünkre áll.

 

Kellemes utazást kívánok!

 

Megosztás