Hírek

30 augusztus
2016

Hogyan foglaljunk szállást stresszmentesen?

A szállásfoglalás, akárcsak a repülőjegy vásárlás az internet előtti korszakban elvileg bonyolultabb volt, valójában azonban sokszor stresszmentesen zajlott. Felajánlott egy utazási iroda valamit, elfogadtuk, kifizettük, és jó esetben jól éreztük magunk a helyszínen. Ma a lehetőségek korlátlanok, de néhány idegesítő tényező nehezítheti a dolgunk.

Alapvetően a külföldi szállásfoglalással foglalkozunk, és egyelőre kihagyjuk az airbnb-t, azt egy következő alkalommal tekintjük át. A hazai foglalás viszonylag egyszerű, akár a kiszemelt szállás honlapján, akár fel is hívhatjuk őket, de a különféle hazai szállásokra specializálódott oldalakon is egyszerűen elintézhetjük a dolgot. Persze a nagy nemzetközi oldalakon is kereshetjük a hazai szállást, de a tapasztalatok szerint egyszerűbbek és kényelmesebbek a hazai oldalak.

Őrületbe kergetnek

Ami a külföldi szállást illeti, azok ugyancsak elérhetők hazai oldalakról is, bár a legtöbben a booking.com-mal kezdik a keresést, miután az a legismertebb. Az oldal ugyan nem rossz, de van egy óriási hátránya, ami egyébként más oldalakon is megfigyelhető: szabályszerűen terrorizálják az embert, állandó üzenetekkel, hogy ennyien meg annyian nézik ezt a szállást, meg hogy rövidesen elfogy, siessél, már csak ennyi meg annyi szoba van, és lehetne sorolni. Ez roppant idegesítő, a célja az, hogy pánikba kergesse a tisztelt utast, hogy azonnal vegye meg, amit lát, eszébe ne jusson válogatni, gondolkozni, esetleg várakozni valami jobb ajánlatra.

Pedig utóbbit nagyon is érdemes lehet megtenni, ha nem főszezonban, vagy nem túl felkapott helyre megy az ember. A repülőjegyek ára is le és fel egyaránt változik az idő függvényében, és a szállodák is szeretnek engedményt adni, ha már nagyon közeledik az időpont, és nincs elég vendég. Gondoljunk bele, jobb nekik egy olcsóbb vendég, mint az üres szoba. Ami lényeges még: ha találtunk szimpatikus szállást, nézzük meg más oldalakon, esetleg összehasonlító oldalakon is, hol adják olcsóbban. Érdemes a szállás saját honlapját is megkeresni, ott megnézni, mennyiért adnák, sőt adott esetben fel is lehet őket hívni, és meg lehet próbálni alkudni is.

Fizetési opciók

Szemben a repülőjeggyel, amit az adott pillanatban megveszünk és utána már nincs visszakozás (legfeljebb adott összegért más időpontra lehet áttenni), a szállásfoglalásnál több opció van. A legszigorúbb eset, rendszerint olcsóbb ár mellett, amikor azonnal kell fizetni, a megadott bankkártyáról rögtön le is vonják az összeget. A kocka el van vetve, ha mégsem tudunk menni vagy jobbat találnánk, már nem tudunk mit tenni.

A másik, általában szimpatikusabb lehetőség, amikor a kártya adatait ugyan meg kell adni, de csak megérkezésünk után fizetünk, mégpedig nem is feltétlenül a megadott a kártyával, hanem tetszőleges módon. A megadott kártya csak biztosíték arra az esetre, ha meghatározott időpont után mondanánk le a foglalást (az időpontot és a fizetendő összeget előre megadják), vagy ha meg sem jelennénk a lefoglalt időpontban. Végül van egy nagyon kellemes eset: amikor nem is kell megadnunk semmilyen bankkártya adatot. Ez a legnagyobb szabadság, szállásunk mégis biztosított, gyakorlatilag egy opció. Ezt azonban viszonylag ritkán alkalmazzák.

Mit kapunk?

Most jön az egyik legnehezebb kérdés: a szállás minősége. Ugyan rengeteg képet láthatunk általában az épületről és a szobákról, sőt a google térképen a környéket is pontosan megnézhetjük, előre mégis ritkán tudjuk, hogy a szoba zajos-e vagy csendes, megfelelően felszerelt, elég tiszta-e. Az ismert hotelláncoknál persze ez nem kérdés, de ha az alacsonyabb árkategóriában keresgélünk, sosem lehetünk biztosak a dolgunkban. Kétségkívül el lehet olvasni az ott járt vendégek véleményét (leginkább a tripadvisor.com-on érdemes), ebből valamilyen képet kapunk, ugyanakkor a vélemények szubjektívek, lehet, hogy valakinek valami jelentéktelen dolog nem tetszett, de ettől még nekünk teljesen megfelelne a szoba.

Hogy pontosan milyen, azt úgyis csak a helyszínen lehet megtudni. Ha szeretnénk biztosra menni, megtehetjük, hogy a helyszínen keresünk szállást. Ettől egyébként nem feltétlenül kell megriadni, ha kalandvágyók és életerősek vagyunk, nem zavar egy kis gyaloglás, nem nagy a poggyászunk, ráadásul ilyenkor alkudni is lehet. A net előtti korszakban rengetegen utaztak így, és többnyire találtak megfelelő szállást, persze nem a csúcsidőszakban. Ha viszont előre foglalunk, és nem az ismert láncokban, valamekkora kockázatot mindenképpen futunk a minőséggel. Ha csak pár napról van szó, ez nem olyan nagy ügy, egy hetes vagy hosszabb tartózkodásnál viszont érdemes alaposabban körülnézni.

Megosztás