Hírek

17 december
2018

KIHASZNÁLTÁK AZ ŐSZI UTAZÁSI SZEZONT A MAGYAROK

Folytatódott októberben a turizmus szárnyalása: ősz közepén – ahogy az egész év során – leginkább a belföldi utazások felfutása húzta a forgalmi adatokat. A kiemelkedően teljesítő belföldi piac, a lakosság megnövekedett utazási kedve is azt támasztja alá, hogy stabilan jól teljesít a magyar gazdaság.

Októberben 5,4 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,8 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 9,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának adatait. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön azt közölte: megközelítőleg félmillióan, vagyis 6,5 százalékkal többen érkeztek hazánkba a határon túlról, a magyar vendégek száma pedig 530 ezer volt ebben a hónapban, 9,6 százalékos emelkedést produkálva tavaly októberhez képest. A belföldi forgalom dinamikus növekedésében szerepet játszott a rendkívül kedvező októberi időjárás, illetve a négynapos hosszú hétvége is – jegyezte meg jelentésében a KSH.

A több vendég több bevételt is hozott a hoteleknek: a kereskedelmi szálláshelyek 12,3 százalékkal teljesítettek túl éves összevetésben, miközben a szobák átlagára októberben 7,2 százalékkal magasabb, 22 500 forint volt. Októberben 46,257 milliárd forint volt a szálláshelyek bevétele, míg a vendéglátás magas, 38,7 százalékos növekedéssel 11,520 milliárd forintra növelte forgalmát.

Stabilan jól teljesít a magyar gazdaság, a kiemelkedően szereplő belföldi turizmus is ezt támasztja alá – jegyezte meg a friss jelentés kapcsán a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Guller Zoltán rámutatott: októberben – a magyar és a külföldi vendégek számát összeadva – egymillió turista fordult meg hazánkban, ami az egy évvel korábbi adathoz képest nyolcszázalékos növekedést mutat. Az év első tíz hónapjában pedig a bel- és külföldi vendégek száma együtt megközelítette a 11 milliót – mondta. A vezérigazgató kiemelte, hogy az év első tíz hónapjában Magyarországon a turizmus jobban teljesített, mint Csehországban és Ausztriában. Január–októberben a tavaly azonos időszakival összehasonlítva négy százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, öt és fél százalékkal több vendég érkezett az országba.

Október végéig a Németországból érkezett vendégek több mint 1,9 millió éjszakát töltöttek el hazánkban, míg az Egyesült Királyságból érkezettek 878,4 ezer vendégéjszakája meghaladta a 710 ezer osztrák vagy a 817 ezer cseh vendégét. A legnagyobb növekedést az ukrán küldőpiacról mérték: az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 44,9 százalékkal emelkedett, emellett 18,5 százalékkal nőtt a kanadai, 16,9 százalékkal a kínai és 12,7 százalékkal a spanyol vendégéjszakák száma Magyarországon. Az Amerikai Egyesült Államokból 30 százalékkal több turista érkezett, mint tavaly októberben, ami annak köszönhető, hogy Budapest közvetlen repülőjárattal New York és Chicago mellett immár Philadelphiából is elérhető – jegyezte meg az ügynökség vezérigazgatója.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége lapunkkal azt közölte: Budapesten a szállodák átlagos szobafoglaltsága 3,6 százalékkal nőtt, ezen belül kiemelkedő volt a négycsillagos szállodák teljesítménye. A Balatonnál is bővült az őszi forgalom: a régióban mért vendégéjszakák száma októberben négy százalékkal múlta felül a tavalyit – itt is a négycsillagos hotelek teljesítettek a legjobban.

A látogatottság növekedése január és október között a Dél-dunántúli régió kivételével az összes idegenforgalmi régióban megfigyelhető volt, a legnagyobb mértékű bővülést a Dél-alföldi régióban mérték, ami a debreceni légikikötő stratégiai szerepének köszönhető.

Megosztás