Hírek

02 október
2018

Mire figyeljünk, ha ősszel utazunk külföldre?

Bár egy jól összeállított úti patika minden nagyobb utazáshoz szükséges, annak, aki allergiás, erre még nagyobb figyelmet kell erre fordítania. Hiszen ki szeretne napokig - vagy akár hetekig - könnyezve kapkodni a levegőt?

Tájékozódjunk előre!

Akár pihenés, akár munka szólít minket ősszel külföldre jó, ha alaposan felkészülünk arra, hogy az adott országban milyen allergénekre számíthatunk. Nem mindegy, hogy szálláshelyünk egy magas épület sokadik szintén helyezkedik el, ahova a növények pollenjeivel már szinte egyáltalán nem érnek fel, vagy egy földszinti apartmanba, amelyet körülölel a természet. Ha ez utóbbiról van szó és valamilyen növény - vagy növények - pollenjeire vagyunk allergiásak, akkor nézzünk utána annak, hogy ez a bizonyos fajta megtalálható-e a közelben és éppen ott mikor virágzik. Minél távolabbra utazunk, annál nagyobb eltérés lehet a hazánkban megszokotthoz képest.

Ha azonban például porallergiásak vagyunk, akkor bárhova is menjünk, számítanunk kell arra, hogy rosszabbodhat az állapotunk, ahogy arra is, hogy egy állatokkal teli farmon bizony előjöhetnek az állatszőrre vagy tollra produkált tüneteink. Sőt, még akár azokon a szálláshelyeken is, amelyekre házi kedvenceket is lehet venni. Por és állatszőr és toll allergia esetében is kerüljük a szőnyegpadlós, míg penészgomba allergiánál a medencéhez közeli, nedvesebb szálláshelyeket.

Tengerpart és magaslati levegő 

A pollenallergiások számára kétségtelenül a legjobb választás a tengerpart, így ha van rá lehetőségünk és megválaszthatjuk az utazásunk célját, ezt tegyük a lista elejére. A sós víz és a nedves levegő ugyanis nem csak tisztán tartják a légútjainkat, de még az ekcémás bőrre is gyógyírt jelentenek, még őszi időszakban is. A tengerpartnál már csak egy tengeri hajóút lehet tökéletesebb a pollenallergiások számára. 

A hegyvidék szintén remek választás, hiszen 1500 méter felett nem élnek meg az atkák, ráadásul a légszennyezettség is jócskán csökken, így a porallergiások szervezete nyugodtan regenerálódhat.

Az esetleges kellemetlenségek és magyarázkodások elkerülése végett minden gyógyszert eredeti csomagolásban tárolva vigyük magunkkal, így ráadásul mindig kéznél lesz a használati utasításuk is. Vigyük magunkkal a személyi okmányaink mellett a legutóbbi ambuláns lapjainkat és egyéb állapotunkra vonatkozó dokumentumokat, leleteket is.

Utazás közben

Ha autóval utazunk és módunk van rá, akkor kora reggel vagy késő éjjel induljunk el, amikor a légszennyezettség jóval alacsonyabb, mint a többi napszakban. Beszállás előtt 5-10 perccel -időjárástól függően - kapcsoljuk be a klímát vagy a fűtést, hogy legyen ideje távozni a rendszerből a penészgombának, pornak és minden egyéb számunkra irritáló anyagnak. Fontos az autó hűtő-fűtő rendszerének alapos tisztítása, fertőtlenítése és karbantartása is, különösen hosszú út előtt. Kiemelt figyelemmel ellenőrizzük a pollenszűrő állapotát. Ha mindent rendben találunk, felhúzott ablak mellett biztonságosan, zárt térben utazhatunk így, a külső allergének nem - vagy csak kis mértékben - jutnak be a jármű belsejébe.

Úti patika

Ha allergiánk olyan mértékű, hogy gyógyszeres segítségre van szükségünk, utazás előtt írassunk fel a kezelőorvosunkkal annyit, hogy biztosan elég legyen. Vény nélküli készítményekkel is felszerelkezhetünk, ilyen például a szemcsepp, illetve az orrspray. Válasszunk mindig könnyen és biztonságosan használható termékeket.

Az orrspray tenger vizes változat - ez segíthet repülős utazás közben is, hiszen a fedélzeten kifejezetten száraz a levegő - de még inkább olyan komplexebb hatóanyagokkal rendelkező terméket válasszunk, amely hatékonyan csökkenti az orr nyálkahártyájának a duzzadtságát és a váladékürülés megkönnyítését. Az illóolajokat is tartalmazó orrsprayk nem csak abban segítenek, hogy újra levegőhöz jussunk, hanem a nyálkahártyát is megóvják a kiszáradástól.

Jó, ha tudjuk, hogy a bedugult orr nem csak kellemetlen, de számos újabb probléma forrása is lehet. Ha szájon át lélegzünk tisztítatlan, hidegebb levegőt szívunk be, amely károsíthatja a nyálkahártyát, hosszútávon pedig fejfájást, fülgyulladást és szaglószervi zavarokat is okozhat. Egy jól megválasztott és megfelelően használt orrspray használatával mindezt megelőzhetjük.

Forrás: hazipatika.hu

Megosztás