Hírek

12 május
2016

Neten szervezett utak

Európában már többen szervezik meg utazásukat saját maguknak az interneten, mintsem az utazási irodák kínálatából választanának.

A kontinens lakosainak 41%-a választotta az elmúlt két évben az egyéni utazást, a csoportos üdülést választók aránya öt százalékkal alacsonyabb volt – derült ki az Avis autókölcsönző német turisztikai szakemberekkel közösen végzett felméréséből.

Ezt az is alátámasztja, hogy míg korábban jellemzőbb volt, hogy külföldön a reptér és a szálláshely közt közlekedtek ügyfeleik bérautóval, addig mára a teljes üdülés szerves részévé vált a kölcsönzött kocsi használata.

A net népszerűbb

Ezek az eredmények egybecsengenek egy tavalyi, utazási szokásokat vizsgáló Eurobarometer-kutatással is. Az egy éve nyilvánosságra hozott adatok szerint az európaiaknak kétharmada vette igénybe az internetet utazásszervezéshez, egyötödük ismerőst kért meg, és hasonló arányban voltak azok, akik utazási irodához fordultak. Az egyéni szervezésnek több módjával is éltek az uniós tagállamok lakói: telefonon, ismerősön keresztül vagy akár a helyszínen is intézték a pihenéssel kapcsolatos gyakorlati tennivalókat.

Az európai utazók legnépszerűbb célpontjai közé Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Németország és Ausztria tartoztak, melyeket Észak-Afrika és a Közel-Kelet, Görögország és Ázsia vagy Óceánia egyes tájai követtek.

Hazánkban kevesebben szervezik neten a nyaralásukat, de még így is az utazók csaknem fele ezt választotta, és irodához csak 23% fordult. Néhány órás internetezéssel az utazási irodák átlagos áraihoz képest jóval olcsóbban, akár fél áron is meg lehet szervezni egy saját igényeknek megfelelő nyaralást ugyanarra a célállomásra.

Körutazáshoz iroda

Hazánkban is kézzelfogható az internet előretörése az utazási szolgáltatások foglalásában. Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége Kommunikációs Bizottságának tagja kérdésünkre elmondta: a bárki által közvetlenül elérhető foglalórendszerek megjelenésével ténylegesen nőtt az egyénileg foglalt utazások száma, főként a repülőjegy- és a szállásfoglalások esetében. – Sokan vannak azonban, akik a foglalás és fizetés, valamint a helyszíni szolgáltatások nagyobb biztonsága, az utazási tanácsadók szaktudása és tapasztalatai, valamint például a nyelvtudás hiánya miatt továbbra is utazási irodákon keresztül utaznak – mondta.

Természetesen az utazási irodák is használnak különböző – többnyire csak általuk hozzáférhető, bérelt vagy megvásárolt – speciális online helyfoglaló rendszereket. A számos részszolgáltatást tartalmazó, összetett utazási csomagok foglalását utazási irodákon keresztül javasolt intézni. A szaktudás mellett az is emellett szól, hogy az utazásszervezők gyakran kontingenseket kötnek le az utazással (busz, repülőgép vagy hajó), valamint a szálláshelyekkel és egyéb utazási szolgáltatásokkal vagy programokkal kapcsolatban.
 

A gyakori utazásszervezési módszerek (több válasz lehetséges, 2014.)


Bakó szerint az így, szakemberek által összeállított utazási csomagok összességében többnyire kedvezőbb árúak, mint az egyénileg, külön-külön foglalt szolgáltatások. Hozzátette, hogy a kulturális körutazások és a tengeri hajóutak komplexitása és jellemzően jó ár-érték aránya miatt sokan vannak, akik a szervezett utat választják.

Alkalmazkodnak

– A rendkívül gyors informatikai fejlesztések következtében néhány évnél távolabbi tendenciákat nem lehet előre látni, de az tapasztalható, hogy a turisztikai szakma elég jól alkalmazkodott az újfajta utazási szokásokhoz, és várhatóan folyamatosan lesznek olyan utazók, akik utazási irodákon keresztül utaznak.

A magyarországi utazási irodák száma az 1996. évi komoly jogi szabályozás óta nagyjából állandó – mondta Bakó. Az utazásukat mégis egyénileg, online oldalakon keresztül foglalóknak azt ajánlja: mindenképpen legyenek körültekintőek, és csak megbízható oldalakon foglaljanak.

Magyar kedvencek

Az üdülések terén a magyarok Bulgáriát, Görögországot, Horvátországot, Olaszországot és Spanyolországot kedvelik legjobban.

Kulturális körutazásra szívesen mennek európai országba, de itt már távolibb, egzotikusabb célpontok is szóba jöhetnek.

A Távol-Kelet, Amerika, Ausztrália is népszerű ebben a szegmensben.

Megosztás