Hírek

17 szeptember
2015

Tízezreket bukhatsz, ha erre nem figyelsz

Tízezreket bukhatunk, ha nem olvasunk el figyelmesen minden apró részletet, amikor utazunk, repülőjegyet vásárolunk.

A fapados járatok azért tudnak olyan olcsók lenni, mert számos szolgáltatást magunknak intézhetünk el, ezt a szolgáltatást nem kell hozzácsapni a repülőjegy árához. Csak akkor van ezzel baj, ha az ember megfeledkezik valamiről, és utólag a reptéren kell fizetnie, illetve akkor, ha a nem könnyen megszerezhető információ miatt kerül ilyen helyzetbe. 

Egyik olvasónk számolt be arról, hogy 26 fontot, körülbelül 11 ezer forintot kellett fizetnie a London lutoni reptéren, amikor a Wizz Air egyik járatával készült Budapestre. 

Online jegyvásárlás után elintézte az online check-int, kiválasztotta az ülőhelyét, kapott emailben egy pdf formátumú beszállókártyát. Ezt mutatta be a reptéren az ellenőrző személyzetnek, a telefonján, nem pedig kinyomtatva. Ott azt mondták neki, hogy ennek a társaságnak a jegyét nem fogadják el pdf-ben. Csak, ha

 

  • a Wizz Air alkalmazáson keresztül mutatja be,
  • vagy a reptéri utasfelvételnél nyomtattat magának egy beszállókártyát.

Az ellenőrző személyzet a reptéri utasfelvételt és a nyomtatást javasolta. Miután olvasónk végigállta a sort, akkor szembesült az extra költséggel. A fizetéshez újra sorba kellett állnia a reptéri problémás, elveszett csomagos ügyfelekkel együtt, és a befizetést igazoló szelvény bemutatása után kapta meg a beszállókártyáját. 

Sok más repülőtársaság esetében ezzel nincs gond. A Wizz Air pdf formátumú jegyére rá van írva, hogy ki kell nyomtatni a beszállókártyát. Így ha elolvasta volna az apróbetűs részt, vagy figyelt volna az online becsekkolás során a felhívásra, nem került volna ilyen helyzetbe.

A légitársaság Pénzcentrum kérdésére elmondta, minél kevesebb reptéri szolgáltatást vesz valaki igénybe, annál olcsóbb lesz a jegye. A Wizz Air esetében azért nem működik a pdf-bemutatás, mint a többi társaság esetében, mert az azonosító kódot nem lehet leolvasni telefonon keresztül - nem úgy, mint az alkalmazáson keresztül.

Nem mindegy tehát, hogy figyelünk-e erre, vagy sem. Mert egyrészt a sok intézkedés, sorban állás és a fizetés közepette simán lekéshetjük a gépet, másrészt akár duplájára is nőhet az eredeti költségünk, ha épp egy olcsó jegyet sikerült kifognunk.

Megosztás