Ausztria

Autópálya információk

Ausztriát nagyszerűen kiépített autópálya, gyorsforgalmi és főútvonal-hálózat köti össze a szomszédos országokkal, 16 autópályájának hossza összesen 1677 km. Ausztriában az autópályákért mindenütt fizetni kell.

Ausztriában a közúti közlekedés szabályai és a közlekedési jelzőtáblák gyakorlatilag megegyeznek a többi európai országéval.

Ausztriai utunkat költségét emelik a különböző alagút és viadukt díjak, melyek 4-10 euró között alakulhatnak szakaszonként. Ez a díj jóval magasabb, ha népszerű síparadicsomot látogatunk meg, például a Grossglocknernél. Ezek a díjak 58-60 euróra is rúghatnak. Az Alpokon keresztül akár 15 km-es alagúton keresztül is át kell vezetnünk. Ha viszont a Nikkelsdorf – Suben szakaszon keresztül utazunk, pl. Németországba, egy alagút vagy hágó sem esik utunkba.

Az autópálya matricákon kívül a következő utak díjkötelesek: Arlberg-alagút, Brenner-autópálya, Dachstein út, Felbertauern út, Gerlos Alpine út, Großglockner-alpine út, Maltatal-Hochalm út, Nockalm út, Pyhrn-országút (Gleinalm alagútl), Pyhrn-országút (Bosruck alagútl), Silvretta alpine út, Sölden - Rettenbachferner-Tiefenbachferner, Tauern-országút, Timmelsjoch, Villacher alpine út - Dobratsch.

Amennyiben valaki csak országúton kíván közlekedni, de azt csak egy 200-300 m-es autópálya szakasz igénybevételével érheti el, ebben az esetben is kötelező vignetta megvásárlása (pl. Nickelsdorfnál a visszaút során).

2004. január 1-jétől a 3,5 t összes tömeget meghaladó gépjárművek számára bevezették a használattal arányos elektronikus díjszedési rendszert. Ehhez szükséges, hogy a fizetős szakaszokon közlekedő autóbuszok és tehergépjárművek rendelkezzenek a díjszedést lehetővé tevő fedélzeti egységgel (Go-Box).

Közlekedéshez kapcsolódó szabályok

Sebességkorlátozások

A sebességkorlátozások kis eltéréssel hasonlítanak a hazaiakhoz, íme ennek részletezése gépjárműtípustól függően:

Megengedett sebesség (ha közlekedési táblák nem jelzik másként):

Személyautók és motorkerékpárok:

lakott területen kívül: 100 km/h

autópályán: 130 km/h

lakott területen a települési táblák között: 50 km/h

Lakókocsik 3500 kg-ig:

lakott területen: 50 km/h

lakott területen kívül: 100 km/h

autópályán 130 km/h

Személyautók könnyű utánfutóval (750 kg-ig), vontató jármű max. 3,5 tonna megengedett összsúllyal:

lakott területen: 50 km/h

autópályán és lakott területen kívül: 100 km/h

Személyautók 750 kg-nál nehezebb utánfutóval (vontató jármű és utánfutó max. 3,5 tonna megengedett összsúlyig):

lakott területen: 50 km/h

lakott területen kívül: 80 km/h

autópályán: 100 km/h

Autóbuszok:

lakott területen: 50 km/h

lakott területen kívül: 80 km/h

autópályán 100 km/h (22.00 és 5.00 óra között bizonyos autópálya-szakaszokon csak 90 km/h).

Napközben a településeken belül is kötelező a tompított fényszóró használata, ami nagyon eltér a hazai szokásoktól. Ha a gyalogosnak még csak az áthaladási szándékát érezzük a zebránál, már akkor is meg kell állni, és átengedni.

Fényvisszaverő mellény

Ausztria útjain a lakott területeken kívül kötelező a fényvisszaverő mellény használata. Mindez azt jelenti, hogy az autóvezetőknek egy fényvisszaverő mellényt kell az autójukban (utastérben) tartaniuk, amelyet – például balesetből vagy defektből kifolyólag – az útpályára lépéskor kötelező viselniük. Ez esetben tehát dupla kötelezettségről beszélhetünk, amelyek mindegyike külön-külön büntethető. Közlekedési ellenőrzések alkalmával az intézkedő rendőr kérheti a fényvisszaverő mellény felmutatását.

Gyermekek az autóban

A 14 éven aluli gyermekeket, akik kisebbek 150 cm-nél, csak megfelelő gyermekülésben lehet szállítani. Személyautókban és kombikban, valamint az úgynevezett kisbuszokban is ülőhelyenként csak 1 gyermek szállítható, a gyermekek korának és nagyságának megfelelően biztosítva.

Alkoholfogyasztás

A véralkoholszint felső határa Ausztriában 0,5 ezrelék. Ezen határ átlépése esetén a hatóságok pénzbüntetést rónak ki, bizonyos körülmények között a vezetői engedélyt is bevonhatják.

Biztonsági öv: Ausztriában a biztonsági öv használata kötelező.

Telefonálás az autóban

Autóvezetés közben csak kihangosító berendezéssel szabad telefonálni. A kihangosító berendezést úgy kell beszereltetni, hogy egy kézzel könnyedén használható legyen és használata semmilyen módon ne befolyásolja a vezetőt.

Téli felszerelés személyautóknak

A november 1-től április 15-ig tartó időszakban télies útviszonyok közepette csak akkor lehet útnak indulni személyautóval, ha mind a négy kerekén téli gumi van vagy legalább az egyik tengelyen hólánc van.

Motorkerékpárokra vonatkozó határozatok

A motorkerékpárokon Ausztriában kötelező a bukósisak viselése. Díjköteles utak esetében motorkerékpárokra is vonatkozik a díjfizetési kötelezettség. A motorkerékpárokon nappal is kötelező a tompított fényszóró használata.

Üzemanyag

Ausztriában valamennyi benzinkúton kínálnak ólommentes normál benzint  91-es oktánszámmal, ólommentes 95-ös oktánszámú Euro-super benzint, valamint ólommentes, 98-as oktánszámú super plus benzint, illetve a diesel autókhoz gázolajat. Az ólmozott benzin értékesítése Ausztriában tilos. A katalizátor nélküli autók számára vásárolható adalékanyag a benzinkutakon.

Közlekedési baleset, defekt

Személyi sérüléssel is járó közlekedési baleset esetén azonnal jelentési kötelezettség áll fenn a rendőrség felé; pusztán anyagi káresettel járó balesetnél csak akkor, ha a balesetben érintettek kiléte és felelőssége nem tisztázott. Az ÖAMTC és ARBÖ 24 órás autómentő szolgálatot üzemeltet, amelyet minden járművezető igénybe vehet (a nem tagok számára díjfizetés ellenében).

Közlekedési hírek

Az Ö3 rádióadó minden félórában közöl közlekedési információkat egész Ausztriából, valamint a határos országok Ausztriába vezető főbb útvonalait illetően. Akut veszélyforrások esetén – például az autópályán forgalommal szemben közlekedő autó esetén – azonnal megszakítják a rádióadást, és bemondják a veszélyforrást valamennyi ORF rádióadón.

A közlekedési helyzetre vonatkozó bejelentést a nap 24 órájában lehet tenni a 0800 600 601-es, egész Ausztriából ingyenesen hívható telefonszámon. A díjköteles 0900 600 600-as telefonszámon meghallgathatóak az aktuális közlekedési információk. Az újdonságok közé tartozik a mobillal lekérdezhető közlekedési információ: elegendő egy smst küldeni egy kérdőjellel és egy tartomány vagy utca nevével a 0900 600 601-es számra, a válasz azonnal érkezik. További információk erről megtalálhatóak az interneten, a Hitradio Ö3 honlapján.

Gépjárművekre vonatkozó határozatok

A gépjárművel történő határátkeléshez nem szükségesek vámpapírok. A külföldi vezetői engedély egy évre jogosítja fel a tulajdonosát, hogy Ausztriában gépjárművet vezessen: valamennyi EGT (Európai Gazdasági Térség) és EU (Európai Unió) országból származó jogosítvány érvényes Ausztriában. Más országokból érkezőknek szükségük van egy nemzetközi jogosítványra, ha az adott országban nem áll fent erre vonatkozóan más rendelkezés; számos esetben elegendő egy német nyelvű hivatalos fordítás a nemzeti jogosítványról (további felvilágosítást minderről az adott ország autóklubjánál, illetve az ÖAMTC vagy az ARBÖ információs szolgálatánál lehet beszerezni). A külföldi gépjárművek hátulján fel kell tüntetni a származási ország jelét.

Az Ausztriába történő beutazáskor a tankban található üzemanyag mellett még max. 10 liter szállítható be benzinkannában adómentesen. Az Európai Unión kívüli állandó lakóhellyel rendelkezők privát célokra hat hónapon keresztül (folyamatos ausztriai tartózkodás esetén) használhatják autójukat adó- és jelentési kötelezettség nélkül az Európai Unió területén. A személyautót a használat végén változatlan állapotban kell ismét kivinni az országból.