Csehország

Hasznos tippek utazóknak 

A közúthálózat építése és modernizálása jelenleg is zajlik. A 127 000 km hosszú közúthálózatból az autópályák hossza meghaladja az 1000 km-t (a teljes hálózat a tervek szerint 2100 km hosszúságú lesz).

Ha célállomásunk Prága, akkor a Budapestről indulóknak érdemes a Rajka – Pozsony – Brno – Prága útvonalon haladniuk. Az út kb. 530 km, aminek a nagy részét autópályákon tudunk megtenni.

Ha valaki viszont Dél-Csehországot szeretné látni, akkor érdemes a Bécsen áthaladó utat fontolóra venni, valamivel rövidebb és gyorsabb.

Közlekedjünk a sztrádákon óvatosan - különös tekintettel a Pozsonyból induló és Brnon keresztül Prágába vezető sztrádaszakaszon. Ez a szakasz, sajnos minden elképzelést felülmúlóan veszélyes, hegyeken keresztül halad, az időjárás még nyáron is kiszámíthatatlan, sok a kamion és a sztráda minősége sem jó.

Közlekedéshez kapcsolódó szabályok

A közlekedési szabályok szinte mindenben azonosak a magyar előírásokkal (megengedett sebesség, gépjárművek kivilágítása, gyalogátkelők, biztonsági öv használat, telefonálás, gyermekülés, stb.).

Balesetnél - függetlenül attól, történt-e személyi sérülés vagy sem - rendőrt kell hívni.

Sebességkorlátozások

Lakott területen belül: 50 km/h

Lakott területen kívül: 90 km/h

Kétsávos autóutakon: 130 km/h

Autópályán, és autóúton: 130 km/h

Közlekedés télen

Csehországban a gépkocsivezetőknek november 1-től március 31-ig valamennyi útszakaszon minden olyan esetben kötelező a téli gumiabroncs használata, amikor összefüggő hóréteg vagy jégtakaró borítja az úttestet, vagy le van fagyva az útburkolat, vagy ha az időjárás-előrejelzés szerint ilyen időjárás várható. Ez minden típusú útszakaszra vonatkozik.

A "Behajtás csak téli gumival" jelzőtáblával jelölt útszakaszokon (egyebek mellett ilyen a Brünnt (Brno) Prágával összekötő D1 jelű autópálya 66. és 162. km közötti szelvénye) november 1. és április 30. között vagy a kiegészítő táblán feltüntetett időszakban kizárólag téli gumiabronccsal szabad közlekedni. A mintázat mélysége személygépkocsiknál minden keréken minimum 4 mm, 3,5 tonnát meghaladó súlyú gépjárműveknél 6 mm. Az erre jogosult cseh hatóságok ellenőrizhetik a gépjárművet, és a nem megfelelő felszereltségű járművek vezetőit megbüntethetik. A táblával jelölt szakaszoknak nincs egységes listájuk, a helyi hatóságok belátásuk szerint jelölhetik ki az érintett útszakaszokat. (forrás: prágai magyar nagykövetség)

Közlekedéshez kapcsolódó szabályok

Sok magyar gépjárművezető kerül kellemetlen helyzetbe a közlekedési szabályok nem kellő ismerete miatt. Csehországban közlekedési ügyekben a cseh rendőrség (Policie ČR), a helyi rendőrség (městská policie), valamint a vám és pénzügyőrség (celní úřad) járhat el. Szigorúan büntetik a szabálysértőket, a büntetés mértéke nagyjából megfelel a nálunk érvényes büntetésekének. A cseh hatóságok eljárási szabályai hasonlóak az itthon megszokottakhoz, azzal a különbséggel, hogy azokat következetesebben érvényesítik, valamint az eljáró hatóságnak rendkívül korlátozott lehetőségei vannak a büntetés mértékének helyszíni mérlegelésére, még kevésbé a büntetés elengedésére. Előfordulhat, hogy kisebb közlekedési baleseteknél, autófeltöréseknél több órát kell várni a rendőrség kiérkezésére. Közlekedési szabálysértés esetén a nagykövetség konzuli hivatalának nincs lehetősége arra, hogy a magyar állampolgár érdekeit képviselve vitassa a szabálysértés tényét, illetve a büntetés mértékét.

Járműmentés

Balesetet szenvedett jármű mentéséhez, vontatásához általános gyakorlat szerint a rendőrség hív ki erre szakosodott céget.

Figyelem! A mentési költségek több ezer eurós tételt is kitehetnek, ezért a járművezetőnek ragaszkodnia kell ahhoz, hogy előzetesen tájékoztatást kapjon a várható árakról és költségekről, és ennek birtokában dönthessen, hogy elkerülhető legyen az esetleges félreértés vagy visszaélés.

A csehországi biztosítók szövetsége 2015. január 1-től új segély-vonalat vezetett be a bajbajutott (balesetet szenvedett, lerobbant) gépkocsivezetők számára. Amennyiben a gépjármű útközben működésképtelenné válik, cseh telefonszámról segítséget kérhetnek a 1224 segélyszám tárcsázásával is.