Szlovénia

Autópálya információk

Szlovéniában az autópályák és a jelentősebb gyorsforgalmi utak, valamint néhány alacsonyabb rendű út, összesen mintegy 6500 km hosszú útszakasz használatáért díjat kell fizetni. A szlovéniai közutakon a Szlovén Autópályakezelő (DARS) különösen szigorúan ellenőrzi az autópálya matricák használatát. A matrica nélkül közlekedőkre 300-800 EUR büntetést róhatnak ki.

Felhívjuk a személygépjárművel utazók figyelmét, a szlovén szabályozás két díjkategóriát különböztet meg a személygépjármű autópálya matrica esetében:

2A díjkategória - amennyiben az autó első tengely felett mért magassága legfeljebb 1,3 méter, és a gépjármű súlya vontatmánnyal együtt kevesebb, mint 3500 kg.

2B díjkategória – amennyiben az autó első tengely felett mért magassága meghaladja az 1,3 métert, a tömege azonban vontatmánnyal együtt sem a 3500 kg-ot (ide tartozik a legtöbb un. kisbusz pld. Opel Vivaro, VW Transporter, Renault Trafic).

A nem megfelelő díjkategóriájú autópálya matrica használat szabálysértés elkövetésnek számít.

Az autópályákon, illetve más közutakon a rendőrség, a vámszervek illetve a szlovén autópálya felügyelet (DARS) munkatársai jogosultak ellenőrzésre, illetve igazoltatásra.

Hasznos tippek utazáshoz 

Magyarországról általában az M70-es gyorsforgalmi úton közelítik meg az autósok az országot a Pince/Tornyiszentmiklós határon. Az M70-es kb. 20 km-es szakaszának nagy része még 2x1 sávos, 90 km/óra sebességkorlátozású út, amelynek csak egy-egy rövidebb szakaszra szélesedik ki 2x2 sávra, így itt kisebb torlódások lehetnek.

Sok helyen 110 km /órás sebességkorlátozás van érvényben!, a Pince-Maribor közötti pályaszakasz nagy részén is!

A telepített traffipaxok mellett előfordulhatnak ún. "mozgó", külön jelzés nélküli rendőrségi járművek, amikből a sebességet mérik.

Közlekedéshez kapcsolódó szabályok 

Nappal is mindenhol kötelező a tompított fényszóró használata, lakott területen belül is be kell kapcsolni.

A megengedett maximális sebesség városban 50 km/óra, országúton 90 km/óra, főutakon 100 km/óra, autópályán 130 km/óra.

Számos ponton ún. ellenőrző kapuk lettek kiépítve, ezeknél torlódások fordulhatnak elő-

A személygépjárművek vezetőinél a vér megengedett alkoholszintje max. 0,05%, a kezdő vezetőknél (azaz a jogosítvány megszerzése után 2 évig) 0,0%.

Vezetés közben mobiltelefon csak kihangosítóval használható.

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. 

Információk szabálysértés esetén

Közlekedési szabálysértés esetén az eljáró rendőrnek joga van a helyszínen bírságot kiszabni, valamint a bírságot meg nem fizető külföldi állampolgár okmányait elvenni. Ha a szabálysértéssel vádolt külföldi állampolgár a szlovén hatósági döntés ellen a helyszínen fellebbez, 24 órán belül szabálysértési bíró elé vezetik. A meghallgatás során a külföldi állampolgár jogosult az anyanyelvét használni (ha a tolmács rosszul beszél magyarul, a hatóságok kötelesek másik szakembert biztosítani!). Tekintettel a szigorú szabálysértési eljárásra és a kiróható bírságok mértékére, határozottan javasoljuk a Szlovéniába utazóknak, hogy körültekintően tartsák be a közlekedési előírásokat.

Szabálysértés elkövetése esetén a kiszabott bírság befizethető a helyszínen készpénzben, vagy a rendőrségen. Helyszíni bírság kiszabása esetén a bírságoló szerv felhívja a bírságolt személy figyelmét, hogy amennyiben meghatározott időn belül kifizeti a bírságot (ez általában 8 vagy 16 nap), akkor a büntetésnek csak a felét kell kifizetnie. Megtörténik, hogy a rossz nyelvi kommunikáció miatt honfitársaink ezt „egyezkedésként” (megvesztegetési próbálkozásként) értelmezik. A bírság befizetésének megtagadása esetén az igazoltató hatóság ideiglenesen bevonhatja a vezető és a gépkocsi (a tehergépkocsi és a rakomány) okmányait, amelyeket azonban az összeg befizetését követően azonnal visszaadnak. Amennyiben a bírság megfizetésére nem kerül sor az iratok bevonását követő 6 - illetve ritkább esetben 12– hónapon belül, a szlovén hatóságok azokat a magyar nagykövetség részére küldik meg, ahonnan továbbítjuk őket azokat a kiállító magyar hatóságoknak. A nagykövetségnek a hatályos jogszabályok értelmében kiszabott helyszíni bírságok mértékét és a szlovén hatóságok ezzel kapcsolatos döntését nem áll módjában befolyásolni.

Egyes kötelező felszerelések

Nov. 15.-márc. 15. között minden gépkocsinak kötelező a téli gumi minden keréken, vagy esetleg  mind a négy keréken nyári gumiabroncs + hólánc legyen a csomagtartóban. (Az időjárástól függően a „téli” időszak korábban is kezdődhet és tovább is tarthat!)

3 éves kor alatti gyermek csak gyermekbiztonsági ülésben (ECE szab. 44/03 v. 44/04) szállítható. 3 éves kortól és 150 cm testmagasságtól a gyermeket bekapcsolt övvel kell biztosítani, szükség esetén ülésmagasítót alkalmazva, és kizárólag a hátsó ülésen!