Vásárlói tudnivalók

Mire figyeljünk, ha ősszel utazunk külföldre?

Tájékozódjunk előre!

Akár pihenés, akár munka szólít minket ősszel külföldre jó, ha alaposan felkészülünk arra, hogy az adott országban milyen allergénekre számíthatunk. Nem mindegy, hogy szálláshelyünk egy magas épület sokadik szintén helyezkedik el, ahova a növények pollenjeivel már szinte egyáltalán nem érnek fel, vagy egy földszinti apartmanba, amelyet körülölel a természet. Ha ez utóbbiról van szó és valamilyen növény - vagy növények - pollenjeire vagyunk allergiásak, akkor nézzünk utána annak, hogy ez a bizonyos fajta megtalálható-e a közelben és éppen ott mikor virágzik. Minél távolabbra utazunk, annál nagyobb eltérés lehet a hazánkban megszokotthoz képest.

Ha azonban például porallergiásak vagyunk, akkor bárhova is menjünk, számítanunk kell arra, hogy rosszabbodhat az állapotunk, ahogy arra is, hogy egy állatokkal teli farmon bizony előjöhetnek az állatszőrre vagy tollra produkált tüneteink. Sőt, még akár azokon a szálláshelyeken is, amelyekre házi kedvenceket is lehet venni. Por és állatszőr és toll allergia esetében is kerüljük a szőnyegpadlós, míg penészgomba allergiánál a medencéhez közeli, nedvesebb szálláshelyeket.

Tengerpart és magaslati levegő 

A pollenallergiások számára kétségtelenül a legjobb választás a tengerpart, így ha van rá lehetőségünk és megválaszthatjuk az utazásunk célját, ezt tegyük a lista elejére. A sós víz és a nedves levegő ugyanis nem csak tisztán tartják a légútjainkat, de még az ekcémás bőrre is gyógyírt jelentenek, még őszi időszakban is. A tengerpartnál már csak egy tengeri hajóút lehet tökéletesebb a pollenallergiások számára. 

A hegyvidék szintén remek választás, hiszen 1500 méter felett nem élnek meg az atkák, ráadásul a légszennyezettség is jócskán csökken, így a porallergiások szervezete nyugodtan regenerálódhat.

Az esetleges kellemetlenségek és magyarázkodások elkerülése végett minden gyógyszert eredeti csomagolásban tárolva vigyük magunkkal, így ráadásul mindig kéznél lesz a használati utasításuk is. Vigyük magunkkal a személyi okmányaink mellett a legutóbbi ambuláns lapjainkat és egyéb állapotunkra vonatkozó dokumentumokat, leleteket is.

Utazás közben

Ha autóval utazunk és módunk van rá, akkor kora reggel vagy késő éjjel induljunk el, amikor a légszennyezettség jóval alacsonyabb, mint a többi napszakban. Beszállás előtt 5-10 perccel -időjárástól függően - kapcsoljuk be a klímát vagy a fűtést, hogy legyen ideje távozni a rendszerből a penészgombának, pornak és minden egyéb számunkra irritáló anyagnak. Fontos az autó hűtő-fűtő rendszerének alapos tisztítása, fertőtlenítése és karbantartása is, különösen hosszú út előtt. Kiemelt figyelemmel ellenőrizzük a pollenszűrő állapotát. Ha mindent rendben találunk, felhúzott ablak mellett biztonságosan, zárt térben utazhatunk így, a külső allergének nem - vagy csak kis mértékben - jutnak be a jármű belsejébe.

Úti patika

Ha allergiánk olyan mértékű, hogy gyógyszeres segítségre van szükségünk, utazás előtt írassunk fel a kezelőorvosunkkal annyit, hogy biztosan elég legyen. Vény nélküli készítményekkel is felszerelkezhetünk, ilyen például a szemcsepp, illetve az orrspray. Válasszunk mindig könnyen és biztonságosan használható termékeket.

Az orrspray tenger vizes változat - ez segíthet repülős utazás közben is, hiszen a fedélzeten kifejezetten száraz a levegő - de még inkább olyan komplexebb hatóanyagokkal rendelkező terméket válasszunk, amely hatékonyan csökkenti az orr nyálkahártyájának a duzzadtságát és a váladékürülés megkönnyítését. Az illóolajokat is tartalmazó orrsprayk nem csak abban segítenek, hogy újra levegőhöz jussunk, hanem a nyálkahártyát is megóvják a kiszáradástól.

Jó, ha tudjuk, hogy a bedugult orr nem csak kellemetlen, de számos újabb probléma forrása is lehet. Ha szájon át lélegzünk tisztítatlan, hidegebb levegőt szívunk be, amely károsíthatja a nyálkahártyát, hosszútávon pedig fejfájást, fülgyulladást és szaglószervi zavarokat is okozhat. Egy jól megválasztott és megfelelően használt orrspray használatával mindezt megelőzhetjük.

Forrás: hazipatika.hu

Idén jóval több magyar turista járt Horvátországban

 

Marin Skenderovic elmondta: az augusztusban Horvátországba látogató 206 ezer magyar turista révén a 7. legjelentősebb küldő nemzetnek számít Magyarország. Az ott töltött 1218 ezer vendégéjszaka 6,8 százalékkal haladja meg a 2017-es hasonló időszak adatát, amivel ezen a listán a 8. legtöbb vendégéjszakát adó országnak számít Magyarország.


    
Augusztusban mintegy 4 millió 586 ezer turista - közülük 4 millió 266 ezer külföldi - pihent Horvátországban, számuk 3,3 százalékkal, a külföldieké 2,7 százalékkal több a múlt év augusztusinál. 

A vendégéjszakák száma 0,7 százalékkal  32 millió 114 ezerre emelkedett, a külföldiek tartózkodási ideje ugyanakkor csak 0,3 százalékkal nőtt 28 millió 379 ezerre.
    
A turisztikai szakember beszélt arról is, hogy az első 8 hónapban 548 ezer magyar turista 2 millió 887 ezer vendégéjszakát töltött az adriai államban. A vendégszám 8,7 százalékkal, a tartózkodási idő 7,2 százalékkal bővült. Mindkét adat növekedési üteme meghaladja az összesített adatokét. 

Marin Skenderovic úgy látja: a magyar turisztikai adatok évek óta folyamatosan tartó növekedési ütemének köszönhetően idén akár elérheti Horvátországban a 600 ezret a magyarok száma, az ott töltött idő pedig meghaladja a 3 millió vendégéjszakát. A múlt évben 572 ezer magyar turista nem egészen 3 millió éjszakát vendégeskedett Horvátországban.
    
Az idén augusztus végéig 15 millió 678 ezer vendég 88 millió 130 ezer éjszakát töltött az országban, ami 5,3 százalékos, illetve 3,9 százalékos emelkedést jelent. Ebből 14 millió 59 ezer volt a külföldi, akik 78 millió 241 ezer éjszakát pihentek, így 5 százalékkal többen voltak és 3,7 százalékkal hosszabb ideig maradtak, mint egy évvel korábban.

Forrás: Profitline.hu

Jócskán megdrágulhat a görögországi utazás

A görög turisztikai minisztérium döntése szerint az idegenforgalmi adót a szálláshely besorolása szerint szabják ki, így az egy- és kétcsillagos hotelekben szobánként és éjszakánként 50 centet, a háromcsillagosokban 1,50 eurót, a négycsillagosokban 3 eurót, míg az ötcsillagos szállodákban 4 eurót kell majd fizetni. Az görögországi apartmanokban eltöltött éjszaka után kategóriától függetlenül 50 cent lesz a díj.

 

A görög turisztikai minisztérium döntése szerint az idegenforgalmi adót a szálláshely besorolása szerint szabják ki, így az egy- és kétcsillagos hotelekben szobánként és éjszakánként 50 centet, a háromcsillagosokban 1,50 eurót, a négycsillagosokban 3 eurót, míg az ötcsillagos szállodákban 4 eurót kell majd fizetni. Az görögországiapartmanokban eltöltött éjszaka után kategóriától függetlenül 50 cent lesz a díj.

 

Az idegenforgalmi adót a helyszínen szedi majd be a szálláshely üzemeltetője a vendégektől, az utazásszervezőknek kiadott árakban nem kerül felszámításra. A görög turisztikai minisztérium szeptember végéig további információkat ígért a szolgáltatóknak és az utazóknak – írja a turizmus.com.

Utazás és biztonság – hová utazzunk, hogy biztonságban legyünk?

A 2001-es new yorki eseményeket követően előbb Amerikában, később a többi fejlett országban is bevezették a biztonsági információs szintek rendszerét – SAS – melyben 5 kategóriába sorolták a biztonsági kockázatokat, amiket színekkel is jelöltek: a piros a jelen lévő közvetlen kockázat, a narancs a magas kockázat, a citrom az emelt, a kék a figyelendő, a zöld pedig az alacsony veszély színe, ahogy a meteorológiában is.

Az utazással kapcsolatos veszélyeket hivatalból figyelik az egyes országok külügyminisztériumai is, amelyek igyekeznek állampolgáraik kockázatát csökkenteni.

Jelzéseikben figyelemre méltó, hogy egyes – politikailag nagy súlyú – országok bármekkora kockázat esetén sem kapják meg az utazásra nem ajánlott tiltó címkét, kisebbek pedig nagyon könnyen; aztán csak évek kitartó munkájával tudnak megszabadulni e bélyegtől.

Az elmúlt években azonban már az ENSZ turisztikai világszervezetének, az UNWTO-nak is feltűnt, hogy ez a gondoskodó féltés néha túlzott: fel is szólították hát a kormányokat, hogy ne alkalmazzák politikai fegyverként egymás ellen a travel warning rendszert. 

forrás: Telegraphtravelmaps/carto

A szándékosság mellett a frissítés elmaradása is szerepet játszhat abban, hogy egyes országokat vagy területeket utazási szempontból nem ajánl, vagy akár tilt egy ország: így a magyar oldalon  most „magas biztonságú” jelzővel szereplő Fidzsi-szigeteket néhány éve roppant veszélyes, utazásra nem ajánlott országként jellemezték – az STA Travel kérdése nyomán aztán elárulta a Külügy tisztviselője, hogy a bejegyzés évekkel korábbról származott, amikor egy ausztrál turistát lelőttek az egyik szigeten.

Az országok méretét és formáját elnézve egy idő után az is eszébe jut az embernek, hogy minél nagyobb egy ország, annál komolyabb esélye van arra, hogy előrelépjen a veszély-skálán.

Hiába hatalmas kiterjedésű Kína, Oroszország vagy az USA, ha egy-egy városát veszélyesnek minősítették, az egész ország ijesztő helynek tetszhet a térkép szerint.

Az STA Travel kollégai szerint: a korábbinál is jobban érdemes odafigyelni arra, hogy az ember biztonságosabb szállást válasszon, (pl. ne a hivatalosan nem is létező ‘no-go zónák’ egyikében foglaljon szobát), mindig tudják róla a közvetlen hozzátartozói, hogy merre jár, és senki ne utazzon biztosítás nélkül – hogy mérsékeljük az életre szóló élményekkel járó kockázatokat.

(forrás: STA Travel)

10%-os utasbiztosítási kedvezmény a megallasnelkul.hu látogatóinak

http://www.biztositas.hu/utas-kupon/VIGN-ETTE

Amikor tervezgetjük nyaralásunkat, akkor a felmerülő költségek között mint egy szükséges rossz merül fel a biztosítás kérdése. Sokan hezitálnak rajta, és döntenek úgy, hogy nem kötnek egy nyári vakációra biztosítást, hiszen velünk úgysem történhet semmi baj. Szerencsére az esetek nagy többségében ez így is van. Viszont amellett, hogy az utazás során is előfordulhat baleset, az ottlétünk alatt is történhet olyan nem várt esemény, mely igényel orvosi ellátását. Legyen az egy fülfájás vagy füldugulás a túl sok fürdés miatt, vagy egy gyomorrontás, mely a nyári hőségben akár kiszáradáshoz is vezethet. Ilyenkor nyilván orvost keresünk, ami külföldön is költséggel jár. Ebben az esetben biztosítás nélkül akár egy több százezer forintos számlával a zsebünkben távozhatunk, ha egyáltalán ellátnak minket kötött biztosítás nélkül.

Mit tartalmaz az utasbiztosítás?

Nemcsak betegség esetén tudjuk ezt kihasználni, hanem a poggyászunkat ért káresemény kapcsán is. Továbbá mindegyik biztosítási módozat tartalmaz klasszikusnak számító élet-, baleset biztosítást, asszisztencia szolgáltatást, és több konstrukcióban találhatunk jogvédelmi szolgáltatást is.

Partnerünk a biztosítás.hu utasbiztosítási kalkulátorában több, mint 100 féle utasbiztosítási terméket hasonlíthatunk össze és választhatjuk ki a számunkra legtesthezállóbb konstrukciót. Használd a megallasnelkul.hu kupont és érvényesítsd a 10%-os kedvezményt! 

KUPONKÓD: VIGNE-TTE

 

Kattints ide a kalkulátorhoz! 

 

Életveszélyes lehet nyáron egy hosszabb utazás: 6 dolog, amire nagyon figyelj!

A trombózis kockázata számos ember életét veszélyezteti, főleg akkor, ha az illetőnél korábban kialakultak már vérrögök. Az állapot után több életmódbeli változtatás szükséges.

Mellette vannak olyan dolgok, amelyekre kiemelt figyelmet kell fordítani. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája elmondta, vajon mi mindenre kell ügyelni a melegebb hónapok során.

Utazás és trombózis: az út előtt konzultálj orvossal!

Nyáron sokan vállalkoznak hosszabb utakra. Akinél előfordult trombózis, előtte mindenképp beszéljen orvosával, mivel a három óránál több ideig tartó utazás jelentősen megnöveli a vérrögök kialakulásának kockázatát a folyamatos ülés miatt.  Ekkor a hosszabb immobilitás, a lábak lógatása, a kevés folyadékfogyasztás miatt a keringés lelassul, ami melegágya a thrombusoknak. 

A repülőn emellé még jön az utastérben lévő száraz levegő, valamint a légnyomásváltozás is. A prevenciós módszerekről a kezelőorvossal szükséges egyeztetni. Lehet, hogy elég a kompressziós harisnya viselése, a bő folyadékfogyasztás, illetve a test és a lábak gyakori átmozgatása. Magas rizikó esetén indulás és visszaindulás előtt LMWH injekcióra van szükség, ha nem szed egyéb készítményt a beteg.

Fontos a sok folyadék és a forróság kerülése

Egész nyáron kiemelt jelentőséggel bír a bő folyadékfogyasztás, mivel a dehidratáció könnyen besűrítheti a vért, és pangás alakulhat ki. Nagy melegekben minimum két és fél-három liter folyadék fogyasztása javasolt. A kávét, teát, alkoholokat kerülni kell.

A nagy melegben a vénák kitágulnak, ami kedvez a vérrögök kialakulásának. Nem ajánlott sokat tartózkodni a tűző napon, a napozást pedig nem szabad túlzásba vinni. Emellett a 34 foknál melegebb termálvizek sem tesznek jót a trombózisra esélyes betegnek.  

Drágább lesz kocsival menni Horvátországba

A horvát kormány március közepén fogadta el az autópálya-kezelő vállalatok átszervezésére irányuló reformtervezetet, amely egyben az autópályadíjak növekedését vonta maga után. Az átalakítás április 3-tól ötszázalékos autópályadíj-növekedéssel járt, és lehetőséget adott további 10 százalékos drágulásra a turisztikai főszezonban, július 1-jétől szeptember 30-ig. A döntés következtében így alakulnak az árak: 

  • A Zágráb és Split közötti autópálya-szakasz díja 181 kunáról 199 kunára (8283 forint) emelkedik.
  • A Zágráb–Rijeka útszakaszon 70 kuna helyett 77 kuna (3205 forint) lesz a jegy ára.
  • Aki az ország keleti feléből utazik az Adriai-tengerre, és Udvarnál vagy Drávaszabolcsnál lépi át a határt, valamint Eszéknél hajt fel az autópályára, Zágrábig 122 kuna helyett most 134 kunát fog fizetni. Az autópálya-szakaszok egy részén nem emelkednek az autópályadíjak, míg máshol tíz százalék feletti is lehet a növekedés a számítási metodológia miatt.

Az autópályadíjak euróban is fizethetők. Az MTI megkeresésére, miszerint szombattól mennyibe fog kerül a magyar határtól a Zágrábig tartó autópálya-szakasz (Gorican–Zagráb) díja, a horvát autópálya-beruházásokat kezelő vállalat, a HAC azt válaszolta: nem tudják, mert az árakat a kormány szabja meg.

 
 

A lap beszámolt arról is, hogy a nyári tarifa bevezetése összhangban van a horvát kormány és a Világbank között kötött, az autópálya-kezelő vállalatok átszervezésére irányuló megállapodással. Az emelés hátterében az áll, hogy a HAC kötelezettségei 5,2 milliárd euróra rúgnak. A cégnek csak az idén 1,14 milliárd euró törlesztőrészletet kell visszafizetnie, jövőre pedig még többet. Az ágazat adóssága az államadósság 13,5 százalékát teszi ki, a bevételek pedig nem elegendőek arra, hogy a következő öt évben fedezzék a hiteleket.

Forrás: index.hu

Egész nyáron katasztrófa lesz az utazás Horvátországba

Már májustól megnőtt a várakozási idő a magyar–horvát határon, mivel az Európai Unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait be- és kilépéskor nemcsak ellenőrizni kell , hanem össze is kell vetni a schengeni információs rendszerrel, illetve az Interpol lopott vagy elveszett dokumentumokra vonatkozó adatbázisával, hogy a hatóságok meggyőződjenek arról, az illető nem jelent biztonsági kockázatot, közrendvédelmi vagy közegészségügyi kockázatot az EU-ban. A szigorítás minden olyan uniós belső határra is vonatkozik, ahol a tagállamok még nem állapodtak meg a határellenőrzés megszüntetéséről, így ez érinti a magyar–horvát határszakasz átkelőit is – olvasható a Magyar Időkben.

Emelkedtek a tengerhez jutás költségei is. Horvátországban az autópályákon fizetőkapus rendszer van, a díjat az autópályáról lehajtás után szükséges rendezni. A Magyar Idők számításai szerint egy négytagú család útja Splitig, majd komppal valamelyik horvát szigetig – Bracig, Hvarig, Visig – a 41 forintos árfolyamú horvát kunával számítva húsz-harmincezer forintba is kerülhet.

Ezzel is olcsóbb a nyaralás

Mindez azt jelenti, hogy az EU-n belül felárak nélkül, a hazai díjszabás szerint lehet mobiltelefonról hívást kezdeményezni és fogadni, SMS-t írni és internetezni.
Az új feltételek érvényesek az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában is. Az EU-roaming ugyanakkor nem terjed ki az unión kívüli európai államokra, így például Svájcra, vagy a szomszédos országok közül Szerbiára és Ukrajnára. Nem vonatkozik a roaming a magyarországi hálózatról külföldi számra indított hívásokra sem, ez utóbbi nemzetközi hívásnak számít.

A változtatás a külföldre utazó turistákat, az időszakosan külföldön dolgozókat és tanulókat, illetve a határ menti ingázókat is érinti, és egyaránt vonatkozik az előre fizetős kártyákra és a havidíjas előfizetésekre.

Ha viszont valaki állandó jelleggel használja egy másik uniós országban a SIM kártyáját, akkor a mobilszolgáltatók – a méltányos használat elve alapján – eseti díjat számíthatnak fel. A roamingcélú adatforgalomban pedig korlátot állíthatnak fel a szolgáltatók a korlátlan belföldi adatkeretet tartalmazó csomagok esetén.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) múlt heti közleményében hangsúlyozta, hogy kiemelten ellenőrzik a szolgáltatók roaming-díjszabási gyakorlatát, a hatóság eddigi tapasztalatai szerint azonban a szolgáltatók betartották a roamingdíjak csökkentésére vonatkozó előírásokat.

Hozzátették, hogy a barangolási díjak csökkentése évek óta fokozatosan ment végbe az unióban, a roamingdíjak eltörlése ennek a folyamatnak lesz az utolsó lépése. Az NMHH adatai alapján az elmúlt három évben a 14 év feletti lakosság mintegy 30 százalékát (csaknem 2,4 millió embert) érintette a roamingszabály, ennyien utaztak külföldre Magyarországról, de többségük – vélhetően a magasabb költségek miatt – nem használta a mobiltelefonját.

A Magyar Telekom korábban jelezte, hogy az elmúlt években számos, a roaming használatot elősegítő kedvezményes ajánlat hatására folyamatosan nőtt ügyfeleik roaming hang- és adatforgalma – a tavaly nyári adatok szerint egy év alatt a hatszorosára -, és a társaság arra számít, hogy június 15. után tovább emelkedik a forgalom. Hozzátették, hogy az előfizetők a legtöbb roaming forgalmat Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban és Horvátországban bonyolították a korábbi években.

A Vodafone az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a társaság egyes EU-csomagjaival már eddig is többletdíj nélkül lehetett az uniós tagállamokban, továbbá Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban és Törökországban telefonálni és mobilnetezni. Az érintett csomagok használatával a magyarországi előfizetőik adatforgalma 2015 áprilisától 2017 márciusáig meghaladta a 300 millió megabájtot, beszélgetésük megközelítette a 150 millió percet, így az EU által szabályozott tarifákhoz képest több mint 20 milliárd forintot spórolhattak meg.

A Telenornál a roamingszabályok módosulása miatt a mobilhasználati szokások terén komoly változásokkal számolnak. A társaság várakozásai szerint a hang- és SMS-forgalom kevésbé fog emelkedni, de az adathasználat jelentős mértékben növekedhet – írták az MTI-nek küldött válaszukban. Hozzátették, hogy mindez a kártyás ügyfeleket várhatóan kevéssé fogja érinteni.

Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője az MTI-hez eljuttatott elemzésében kifejti: a díjbevétel kiesése alapvetően negatív hatást jelent a telekommunikációs szolgáltatóknak, ugyanakkor a társaságok az elmúlt években már felkészülhettek erre a lépésre.

Az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) úgy számol, hogy szektorszinten 1,2 milliárd euróba kerülhet a díjak eltörlése, miközben évente körülbelül 4,7 milliárd euró bevétel származik a roamingdíjakból. Az uniós felügyelet számításai alapján a hang- és SMS-alapú díjak kiesését az adatforgalomra felszámított eseti díj – részben – kompenzálni fogja – írta az elemző.

Az uniós direktíva szerint az eseti adatroaming díja – amelyet például a méltányost meghaladó adathasználatkor számítanak fel – jelenleg gigabájtonként 7,7 euró, de ezt 2022-ig csökkenteni kell: 2018-ra 6 euróra, 2019-re 4,5 euróra, végül 2022-re 2,5 euróra, de 2019-ben felülvizsgálják ezt az árszabályozást.

Az uniós direktíva próbálja védeni a nagyobb veszteségektől a cégeket, amennyiben a roamingdíjak eltörlése jelentette veszteség meghaladja az éves nettó eredményük 3 százalékát, úgy a szolgáltatók pótdíj kivetésére jogosultak, amelynek mértékét a helyi hatósággal egyeztetve határozzák meg – közölte az Equilor elemzője.

Forrás: Promenad.hu

Így nyaralhat bosszúság nélkül

Számos panasz érkezett az évek során a Budapesti Békéltető Testülethez (BBT), amely ezek alapján ajánlást fogalmazott meg a fogyasztók és a vállalkozások részére az utazási szolgáltatásokkal kapcsolatosan. Ezzekkel az információkkal érdemes tisztában lenni.

Az utazási szerződést írásban - papíron vagy elektronikus dokumentumban - kell megkötni, és a módosítása is csak ilyen formában történhet.

Ha az utazás során igénybe vett szállásszolgáltatással kapcsolatban van kifogása, akkor terjesszen elő minőségi kifogást az utaskísérőnél, ha nincsen ilyen személy, akkor a helyszíni szolgáltatónál. Amennyiben itt sem orvosolják a panaszt, úgy közvetlenül azt az utazásszervezőt kell értesíteni, akivel megkötötte a szerződést, a közlés késedelméből eredő kárért a fogyasztó a felelős. Minőségi kifogással élhetnek például az utazási szolgáltatás bármilyen jellegű hibája miatt, így különösen a szoba komfortfokozatával, a programokkal, a rossz minőségű ételkínálattal, a takarítással, a wellness szolgáltatás hiányosságaival és az akadálymentességre vonatkozó megtévesztő nyilatkozattal kapcsolatosan. A hiányosságokat fényképekkel és egyéb okirati bizonyítékokkal kell dokumentálniuk.

Az utazók ne törődjenek bele és ne hagyják magukat, ha „időhiány” vagy épp „elfoglaltság” miatt figyelembe sem veszik a személyesen (például az adott szálláson, szállodában, utazási szerződés esetén pedig az utazási irodában) közölt szóbeli panaszukat. A magyar vállalkozásoknak ugyanis törvényben előírt kötelezettségük a panaszt azonnal megvizsgálni és szükség szerint orvosolni. Ha nem elégedettek a fogyasztók a személyesen közölt, szóbeli panaszra kapott válasszal vagy azt nem tudja a vállalkozás ott helyben kivizsgálni, akkor ragaszkodjanak a jegyzőkönyv felvételéhez. A vállalkozás ezt kérés nélkül köteles kitölteni és annak egy másolati példányát átadni a fogyasztó részére. Ha a vállalkozás még a kérés ellenére sem vesz fel jegyzőkönyvet a szóban elmondott panaszról, és azt nem adja át vagy - telefonon közölt szóbeli panasz esetén - nem küldi meg később postai úton azt a fogyasztónak, vagy 30 napon belül írásban nem ad érdemi választ a megtett panaszra, a fogyasztók e tényt az illetékes járási hivatal, mint elsőfokú fogyasztóvédelmi hatóság számára jelezzék.

Az online megrendelt utazásoknál az utazók minden esetben őrizzék meg a megrendelésről szóló elektronikus levelezést, továbbá az utazási iroda vagy a szálláshely szolgáltatással foglalkozó vállalkozás reklámját, egyéb írásos tájékoztatásait az utazás részletes feltételeivel kapcsolatban.

Az online megrendelt repülőjegyeknél fontos annak ellenőrzése, hogy az utasfelvétel ténylegesen megtörtént-e, kinek a nevére szól, a nevet pontosan rögzítették-e és a beszállókártyát inkább nyomtassák ki a fogyasztók, mert előfordulhat, hogy a reptéren történő, helyszíni becsekkolásért a légitársaság már külön pótdíjat számít fel. Ellenőrizzék, hogy az utazáshoz igényelt poggyász-szolgáltatás is megrendelték-e.

Mielőtt az adott légifuvarozóval megkötnék a szerződést az utasok, figyelmesen olvassák el a légitársaság weboldalán elérhető általános szerződési feltételeket. Ebből ugyanis konkrét információt kapnak az utazás pontos részleteiről, a kézipoggyász, illetve bőrönd méreteiről, az indulást megelőzően teljesítendő kötelezettségeikről, az esetleges átfoglalási, időpont-módosítási, névváltoztatási- vagy névátírási lehetőségekről, és azok költségeiről.

Európai uniós utazásoknál, légijárat törlése vagy három órát meghaladó késése esetén a fogyasztókat kártalanítási jog illeti meg az adott légifuvarozóval szemben (bizonyos kivételekkel), éljenek ezzel a jogukkal.

Megrendeléseiket annak fényében tegyék meg a fogyasztók, hogy az online vásárolt repülőjegyek, szállások és egyéb utazási szolgáltatások esetén nem illeti meg őket a 14 napos indokolás nélküli elállási jog.

Ha a fogyasztók a szállást kupon vagy bónusz vásárlásával veszik igénybe, akkor mindig tájékozódjanak arról, hogy kivel kötnek szerződést és arról a vállalkozásról is, akinek a szolgáltatására beváltható a kupon.

Az utazási szerződés hibás teljesítése esetén az utazásszervező a felelős, a fogyasztók az igényüket pedig mind az utazásszervezőnél, mind pedig az utazásközvetítőnél is bejelenthetik. Az utazási szerződés aláírása előtt alaposan tájékozódjanak az elállás lehetőségeiről és annak jogkövetkezményeiről.

Az utazás során minden esetben érdemes az utasoknak utas- és poggyászbiztosítást kötni, akár a rövidebb utakra is, mert így az esetlegesen felmerülő - nem a légitársaság felelősségi körébe tartozó - poggyászkárok és balesetek esetén a biztosító fedezheti a költségek megtérítését. Érdemes úgynevezett sztornó biztosítást is kötni, mely esetén, ha bármilyen oknál fogva nem tud a vásárló elutazni, úgy a befizetett részvételi díj egészét vagy egy részét visszakaphatja.

A fogyasztók a vállalkozásokkal fennálló vitájuk esetén vegyék igénybe az ingyenes, gyors eljárás lehetőségét, amelyet a békéltető testületek kínálnak. Az eljárás a fogyasztói jogérvényesítés hatékony módja, amelyben a vállalkozás köteles együttműködni a békéltető testületekkel. Tartsák szem előtt a vevők, hogy a békéltető testületi eljárás előfeltétele annak igazolása: megkísérelték a vitát először közvetlenül a vállalkozással rendezni. A kérelemhez az erre vonatkozó bizonyítékot (például: panaszról felvett jegyzőkönyv másolata vagy épp a vállalkozásnak írt levél) és minden egyéb, az ügyhöz kapcsolódó dokumentumot mellékelni kell. Ez utóbbiak hiányában ugyanis a fogyasztók nagy valószínűséggel nem fogják tudni jogaikat hatékonyan érvényesíteni a békéltető testületi eljárásban.

Forrás: Profit7.hu