Vásárlói tudnivalók

2019 utazási trendjei – Foglalj időben

A trendforduló velejárója volt az is, hogy sokan pórul jártak a kivárással és egyáltalán nem, vagy csak lényegesen drágábban és kompromisszumok árán tudtak elutazni. A spontaneitás mellett egyre komolyabb teret nyer a tudatosság; mindenki számára egyre fontossá válik a jobb tervezhetőség, ami miatt mind az utazásszervezők mind az egyéb szolgáltatók egy irányba mozognak. Nagyon komoly előfoglalási kedvezményekkel igyekeztek megtartani régi és megnyeri maguknak az új ügyfeleket.
 
 
Szintén az év eleji döntések irányába mutató trend, a sok összevont hosszú hétvége és az is, hogy nagyon sok munkahely elvárja a dolgozóktól a szabadságaik tervezett ütemezését. Akik manapság úgy döntenek, hogy élnek a korai foglalások anyagi előnyeivel, a szállodákban és a buszokon is jobb helyeket és jobb áron tudnak lefoglalni, mint a késve ébredők. Az utóbbi 8-10 évben ugyanez az üzleti modell figyelhető meg a nagyobb hotelek és a fapados légitársaságok üzleti árképzésében is. Az ún. „ first minute ” döntéseket extra kedvezményekkel honorálják,
 
azaz minél korábban foglalunk, annál jobb árat és sok esetben plusz szolgáltatásokat is biztosítanak nekünk.
 
Az utazási döntésekben fontos tényezővé váló biztonság szerepe is komolyan felértékelődött. Egész Európában nagyon sokan félnek a terrorizmustól és döntenek a biztonságosabbnak tartott régiók mellett. Mindenütt rohamosan fejődik a belföldi turizmus is és az autóval vagy fapados járatókkal könnyen, gyorsan és kedvező áron elérhető helyekre utaznak a turisták.
 
A magyar utazók kedvencei keveset változtak. Hasonlóan az előző évekhez nagyon keresettek a tengerparti és a balatoni szálláshelyek: Repülővel az európai nagyvárosok mellett elsősorban Törökországba, a görög szigetekre, Olasz és Spanyolországba utazunk. A Kanári-szigetek, Bulgária, Albánia, Egyiptom, Tunézia, Málta és Dubai turizmusa is szépen fejlődik. A közúton elérhető úti céloknál a környező országok magyar lakta területei mellett Németország, Ausztria, Görögország, Horvát- és Olaszország vezetik a népszerűségi listákat. A magyar utazók örök kedvence a Balaton, de az elmúlt évek nagyon komoly fejlesztéseinek köszönhetően nagyon sok hazai úti célt keresnek fel honfitársaink.
 
Új trend az is, hogy az internet használatának köszönhetően egyre több információt igényelnek az utazók. Szívesen olvasnak blogokat és utazási magazinokat mielőtt döntenének. Szintén pár éves az a trend is, hogy az utazások során készült fotókat Utazási Élményeket megosztjuk a közösségi portálokon, melyekkel egymást újabb utazásokra is inspirálják az utazók.
 
Forrás: Cartour magazin

KIHASZNÁLTÁK AZ ŐSZI UTAZÁSI SZEZONT A MAGYAROK

Októberben 5,4 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,8 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 9,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának adatait. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön azt közölte: megközelítőleg félmillióan, vagyis 6,5 százalékkal többen érkeztek hazánkba a határon túlról, a magyar vendégek száma pedig 530 ezer volt ebben a hónapban, 9,6 százalékos emelkedést produkálva tavaly októberhez képest. A belföldi forgalom dinamikus növekedésében szerepet játszott a rendkívül kedvező októberi időjárás, illetve a négynapos hosszú hétvége is – jegyezte meg jelentésében a KSH.

A több vendég több bevételt is hozott a hoteleknek: a kereskedelmi szálláshelyek 12,3 százalékkal teljesítettek túl éves összevetésben, miközben a szobák átlagára októberben 7,2 százalékkal magasabb, 22 500 forint volt. Októberben 46,257 milliárd forint volt a szálláshelyek bevétele, míg a vendéglátás magas, 38,7 százalékos növekedéssel 11,520 milliárd forintra növelte forgalmát.

Stabilan jól teljesít a magyar gazdaság, a kiemelkedően szereplő belföldi turizmus is ezt támasztja alá – jegyezte meg a friss jelentés kapcsán a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Guller Zoltán rámutatott: októberben – a magyar és a külföldi vendégek számát összeadva – egymillió turista fordult meg hazánkban, ami az egy évvel korábbi adathoz képest nyolcszázalékos növekedést mutat. Az év első tíz hónapjában pedig a bel- és külföldi vendégek száma együtt megközelítette a 11 milliót – mondta. A vezérigazgató kiemelte, hogy az év első tíz hónapjában Magyarországon a turizmus jobban teljesített, mint Csehországban és Ausztriában. Január–októberben a tavaly azonos időszakival összehasonlítva négy százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, öt és fél százalékkal több vendég érkezett az országba.

Október végéig a Németországból érkezett vendégek több mint 1,9 millió éjszakát töltöttek el hazánkban, míg az Egyesült Királyságból érkezettek 878,4 ezer vendégéjszakája meghaladta a 710 ezer osztrák vagy a 817 ezer cseh vendégét. A legnagyobb növekedést az ukrán küldőpiacról mérték: az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 44,9 százalékkal emelkedett, emellett 18,5 százalékkal nőtt a kanadai, 16,9 százalékkal a kínai és 12,7 százalékkal a spanyol vendégéjszakák száma Magyarországon. Az Amerikai Egyesült Államokból 30 százalékkal több turista érkezett, mint tavaly októberben, ami annak köszönhető, hogy Budapest közvetlen repülőjárattal New York és Chicago mellett immár Philadelphiából is elérhető – jegyezte meg az ügynökség vezérigazgatója.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége lapunkkal azt közölte: Budapesten a szállodák átlagos szobafoglaltsága 3,6 százalékkal nőtt, ezen belül kiemelkedő volt a négycsillagos szállodák teljesítménye. A Balatonnál is bővült az őszi forgalom: a régióban mért vendégéjszakák száma októberben négy százalékkal múlta felül a tavalyit – itt is a négycsillagos hotelek teljesítettek a legjobban.

A látogatottság növekedése január és október között a Dél-dunántúli régió kivételével az összes idegenforgalmi régióban megfigyelhető volt, a legnagyobb mértékű bővülést a Dél-alföldi régióban mérték, ami a debreceni légikikötő stratégiai szerepének köszönhető.

Adóreform jön Horvátországban

Zdravko Maric pénzügyminiszter a legfontosabbak között említette az áfacsökkentést: a kormány 2019-ben egyes termékekre 25 százalékról 13 százalékra, 2020-tól pedig egységesen 24 százalékra csökkenti általános forgalmi adót (áfa). 2019 január elsejétől 13 százalékos áfával rendelkeznek a különböző élelmiszeripari termékek, a nyers hús, a tojás, a gyümölcs és gyermek pelenka.

A kabinet változtatásokat tervez a személyi jövedelmi adó (szja) terén is. Az szja 17 500 és 30 ezer kuna (1,3 millió forint) közötti jövedelem után 36 százalékról 24 százalékra csökkenne. Ezzel a kormány azt szeretné elérni, hogy azok a munkavállalók, akik például az IT-szektorban dolgoznak, valamint a magasan képzett szakemberek, mint az orvosok és a gyógyszerészek magasabb a fizetéshez jussanak, ne hagyják el az országot.

A törvényjavaslat szerint megszüntetnék a foglalkoztatási és a munkahelyi egészségvédelmi járulékokat, előbbi 1,7, utóbbi 0,5 százalék, és növelnék az egészségbiztosítási járulékot 15 százalékról 16,5 százalékra. Csökkenne továbbá az ingatlanforgalmi adó is 4 százalékról 3 százalékra.

Forrás: portfolio.hu

Mire figyeljünk, ha ősszel utazunk külföldre?

Tájékozódjunk előre!

Akár pihenés, akár munka szólít minket ősszel külföldre jó, ha alaposan felkészülünk arra, hogy az adott országban milyen allergénekre számíthatunk. Nem mindegy, hogy szálláshelyünk egy magas épület sokadik szintén helyezkedik el, ahova a növények pollenjeivel már szinte egyáltalán nem érnek fel, vagy egy földszinti apartmanba, amelyet körülölel a természet. Ha ez utóbbiról van szó és valamilyen növény - vagy növények - pollenjeire vagyunk allergiásak, akkor nézzünk utána annak, hogy ez a bizonyos fajta megtalálható-e a közelben és éppen ott mikor virágzik. Minél távolabbra utazunk, annál nagyobb eltérés lehet a hazánkban megszokotthoz képest.

Ha azonban például porallergiásak vagyunk, akkor bárhova is menjünk, számítanunk kell arra, hogy rosszabbodhat az állapotunk, ahogy arra is, hogy egy állatokkal teli farmon bizony előjöhetnek az állatszőrre vagy tollra produkált tüneteink. Sőt, még akár azokon a szálláshelyeken is, amelyekre házi kedvenceket is lehet venni. Por és állatszőr és toll allergia esetében is kerüljük a szőnyegpadlós, míg penészgomba allergiánál a medencéhez közeli, nedvesebb szálláshelyeket.

Tengerpart és magaslati levegő 

A pollenallergiások számára kétségtelenül a legjobb választás a tengerpart, így ha van rá lehetőségünk és megválaszthatjuk az utazásunk célját, ezt tegyük a lista elejére. A sós víz és a nedves levegő ugyanis nem csak tisztán tartják a légútjainkat, de még az ekcémás bőrre is gyógyírt jelentenek, még őszi időszakban is. A tengerpartnál már csak egy tengeri hajóút lehet tökéletesebb a pollenallergiások számára. 

A hegyvidék szintén remek választás, hiszen 1500 méter felett nem élnek meg az atkák, ráadásul a légszennyezettség is jócskán csökken, így a porallergiások szervezete nyugodtan regenerálódhat.

Az esetleges kellemetlenségek és magyarázkodások elkerülése végett minden gyógyszert eredeti csomagolásban tárolva vigyük magunkkal, így ráadásul mindig kéznél lesz a használati utasításuk is. Vigyük magunkkal a személyi okmányaink mellett a legutóbbi ambuláns lapjainkat és egyéb állapotunkra vonatkozó dokumentumokat, leleteket is.

Utazás közben

Ha autóval utazunk és módunk van rá, akkor kora reggel vagy késő éjjel induljunk el, amikor a légszennyezettség jóval alacsonyabb, mint a többi napszakban. Beszállás előtt 5-10 perccel -időjárástól függően - kapcsoljuk be a klímát vagy a fűtést, hogy legyen ideje távozni a rendszerből a penészgombának, pornak és minden egyéb számunkra irritáló anyagnak. Fontos az autó hűtő-fűtő rendszerének alapos tisztítása, fertőtlenítése és karbantartása is, különösen hosszú út előtt. Kiemelt figyelemmel ellenőrizzük a pollenszűrő állapotát. Ha mindent rendben találunk, felhúzott ablak mellett biztonságosan, zárt térben utazhatunk így, a külső allergének nem - vagy csak kis mértékben - jutnak be a jármű belsejébe.

Úti patika

Ha allergiánk olyan mértékű, hogy gyógyszeres segítségre van szükségünk, utazás előtt írassunk fel a kezelőorvosunkkal annyit, hogy biztosan elég legyen. Vény nélküli készítményekkel is felszerelkezhetünk, ilyen például a szemcsepp, illetve az orrspray. Válasszunk mindig könnyen és biztonságosan használható termékeket.

Az orrspray tenger vizes változat - ez segíthet repülős utazás közben is, hiszen a fedélzeten kifejezetten száraz a levegő - de még inkább olyan komplexebb hatóanyagokkal rendelkező terméket válasszunk, amely hatékonyan csökkenti az orr nyálkahártyájának a duzzadtságát és a váladékürülés megkönnyítését. Az illóolajokat is tartalmazó orrsprayk nem csak abban segítenek, hogy újra levegőhöz jussunk, hanem a nyálkahártyát is megóvják a kiszáradástól.

Jó, ha tudjuk, hogy a bedugult orr nem csak kellemetlen, de számos újabb probléma forrása is lehet. Ha szájon át lélegzünk tisztítatlan, hidegebb levegőt szívunk be, amely károsíthatja a nyálkahártyát, hosszútávon pedig fejfájást, fülgyulladást és szaglószervi zavarokat is okozhat. Egy jól megválasztott és megfelelően használt orrspray használatával mindezt megelőzhetjük.

Forrás: hazipatika.hu

Idén jóval több magyar turista járt Horvátországban

 

Marin Skenderovic elmondta: az augusztusban Horvátországba látogató 206 ezer magyar turista révén a 7. legjelentősebb küldő nemzetnek számít Magyarország. Az ott töltött 1218 ezer vendégéjszaka 6,8 százalékkal haladja meg a 2017-es hasonló időszak adatát, amivel ezen a listán a 8. legtöbb vendégéjszakát adó országnak számít Magyarország.


    
Augusztusban mintegy 4 millió 586 ezer turista - közülük 4 millió 266 ezer külföldi - pihent Horvátországban, számuk 3,3 százalékkal, a külföldieké 2,7 százalékkal több a múlt év augusztusinál. 

A vendégéjszakák száma 0,7 százalékkal  32 millió 114 ezerre emelkedett, a külföldiek tartózkodási ideje ugyanakkor csak 0,3 százalékkal nőtt 28 millió 379 ezerre.
    
A turisztikai szakember beszélt arról is, hogy az első 8 hónapban 548 ezer magyar turista 2 millió 887 ezer vendégéjszakát töltött az adriai államban. A vendégszám 8,7 százalékkal, a tartózkodási idő 7,2 százalékkal bővült. Mindkét adat növekedési üteme meghaladja az összesített adatokét. 

Marin Skenderovic úgy látja: a magyar turisztikai adatok évek óta folyamatosan tartó növekedési ütemének köszönhetően idén akár elérheti Horvátországban a 600 ezret a magyarok száma, az ott töltött idő pedig meghaladja a 3 millió vendégéjszakát. A múlt évben 572 ezer magyar turista nem egészen 3 millió éjszakát vendégeskedett Horvátországban.
    
Az idén augusztus végéig 15 millió 678 ezer vendég 88 millió 130 ezer éjszakát töltött az országban, ami 5,3 százalékos, illetve 3,9 százalékos emelkedést jelent. Ebből 14 millió 59 ezer volt a külföldi, akik 78 millió 241 ezer éjszakát pihentek, így 5 százalékkal többen voltak és 3,7 százalékkal hosszabb ideig maradtak, mint egy évvel korábban.

Forrás: Profitline.hu

UTAZÁS: MELYIK ORSZÁGBA KELL VÉDŐOLTÁS ÉS MILYEN?

Ha nem szeretnél egy csúnya betegséggel gazdagodni a várva várt külföldi nyaraláson, akkor az ajánlott védőoltásokra is érdemes egy kis plusz időt és pénzt szánni. Tudtad például, hogy sárgaláz elleni védőoltás nélkül negyven országba be sem engednek? Dr. Béres Zsuzsanna járványügyi orvost, a Budai Oltóközpont szakemberét kérdeztük, mi mindent kell tudni a leggyakoribb és legveszélyesebb fertőzésekről, illetve azok megelőzéséről.

Ami ellen nincs megfelelő oltás

Malária

A WHO kimutatásai szerint évente mintegy 500 millió ember betegszik meg maláriában, és több mint kétmillió ember meg is hal a fertőzés következtében. Mivel a kórokozónak négy fő altípusa van, a tünetek és a lappangási idő is nagyon változatos lehet. A leginkább érintett területek Afrikában a Szaharától délre eső országok, az indiai szubkontinens, valamint Közép- és Dél-Amerika országai. A maláriát terjesztő szúnyogok kétezer méter alatt fordulnak elő, a városokat és a légkondicionált szálláshelyet nem kedvelik, és alkonyat és napfelkelte között szoktak lakmározni.

"Aki magas rizikójú területre utazik, annak a megelőzés miatt már az indulás előtt néhány héttel el kell kezdenie szednie a gyógyszert, és a hazaérkezés után is még ajánlott alkalmazni azt. A veszélyeztetett területeken törekedjünk arra, hogy minél kisebb testfelület legyen szabadon, és szerelkezzünk fel a megfelelő szúnyogriasztó eszközökkel is: fontos lehet a szúnyogháló és a legalább 30 százalékos hatóanyag-tartalmú (dietiltoulamid, picaridin, IR3535) szúnyogirtó spray használata" - tanácsolja dr. Béres Zsuzsanna. 

Dengue-láz

A szintén szúnyogok által terjesztett dengue-láz ellen csak a szúnyogcsípés elleni védekezés jelenthet megoldást. A vírus klasszikus formája világszerte előfordul a trópusi területeken, míg a vérzéses forma főként Ázsia déli részére jellemző. A maláriát terjesztő társaikkal szemben ezek a szúnyogok főleg napközben csípnek, és városokban vagy azok közelében levő sekély állóvizekben (esővizes tocsogók, lápok, mocsarak) élnek és szaporodnak. Fontos megjegyezni, hogy négyféle dengue-vírus is létezik, és az egyik által okozott fertőzés átvészelése nem nyújt védelmet a többi ellen. 

Kolera 

A betegség fertőzött vízzel és élelmiszerekkel terjed elsősorban Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában. Éppen ezért arra is oda kell figyelni, hogy csak palackozott vizet igyunk és fogmosáshoz is azt használjunk. Megelőzés gyanánt segítségünkre lehet egy iható vakcina is, amit krónikus bélbetegeknek különösen ajánlott fogyasztani.

Melyik országba milyen védőoltás kell?

Európa: 

Olaszország, Horvátország, Görögország, Bulgária, Spanyolország és Törökország közepesen, illetve erősen fertőzöttek hepatitis A és B vírussal.

Afrika

Dél-Afrika Köztársaság: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, tífusz

Egyiptom: diftéria-tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz

Kenya: hepatitis A, hepatitis B, malária, sárgaláz, tífusz

Seychelle-szigetek: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, tífusz

Tanzánia: malária, hepatitis A, hepatitis B, meningitisz, sárgaláz, tífusz, veszettség

Tunézia: diftéria-tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség

Ázsia

Fülöp-szigetek: diftéria-tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária

Hongkong: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, meningitisz, tífusz

India: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, meningitisz, veszettség

Indonézia: diftéria-tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária, gyermekbénulás

Izrael: hepatitis A, hepatitis B

Japán: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B

Jordánia: diftéria-tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz

Kína: malária, hepatitis A, hepatitis B, meningitisz, tífusz, veszettség, diftéria, tetanusz, gyermekbénulás

Maldív-szigetek: hepatitis A, hepatitis B, tífusz, diftéria-tetanusz, veszettség

Szingapúr: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség

Tajvan: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz

Thaiföld: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária

Törökország: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária

Amerika

Amerikai Egyesült Államok: bárányhimlő, diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis B, meningitisz,rubeola, kanyaró, mumpsz

Argentína: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária

Bahama-szigetek: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség

Brazília: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária, sárgaláz, meningitisz

Chile: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség

Costa Rica: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária

Dominikai Köztársaság: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária

Haiti: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, malária

Jamaica: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz

Kanada: hepatitis B, bárányhimlő, meningitisz, rubeola, kanyaró, mumpsz

Kuba: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség

Mexikó: malária, diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség

Venezuela: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, meningitisz, malária

Ausztrália és Óceánia

Ausztrália: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz

Fidzsi-szigetek: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz

Tahiti: hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség

Új-Zéland: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis BElsőre egy kicsit ijesztő lehet a sokféle ajánlott oltás, de jó néhány esetben évekre, vagy akár egy életre védettek lehetünk. A felvilágosítást nyújtó szakember pedig a rangsorolásban is segít az egészségi állapot, az életkor, az adott országban eltöltött idő hossza, valamint az ottani aktivitás ismeretében.

Forrás: utazaselott.hu

 

Itthon is bevált a diszkontutazás

Egyéni és szervezett utakkal, repülőjegy- és szállodafoglalással jelent meg a magyar piacion tavaly szeptemberben az Aldi Utazás, amelynek utazásszolgáltatója az Eurotours International. Utóbbi vállalat 349 millió eurós árbevételével Közép-Európa egyik legnagyobb utazásszervezője, 2500 szállodával áll partnerkapcsolatban, s további 4000 beszállítója van közel kilencven országban. Évente 1,3 millió turistát utaztatnak, közülük 550 ezret az Aldi Utazás osztrák megfelelőjén, a Hofer Reisenen keresztül.

Az osztrák, német és svájci piacon megszerzett sokéves tapasztalat adta biztonság mellett a magyarországi bevezetés tavalyi időzítését az indokolta, hogy az elmúlt évek kedvező gazdasági folyamatai nyomán a magyaroknak ma már több pénzük van utazásra is.

A cégnek az Aldi és a Hofer számára megvásárolt utazási szolgáltatása keretében kínált útjai nem fapadosak, kedvező árukat a nagy beszerzési tétel révén tudják garantálni. A saját márkás utazás pozitív fogadtatásra talált a magyaroknál: több ezren vették már igénybe az új szolgáltatást – közölte Kurunczi Anita, az Aldi Magyarország kommunikációs és marketingigazgatója.

Elsősorban az osztrák síutak és városnézős programok kedveltek, ennek megfelelően Bécs és Salzburg a leglátogatottabb, de Karintia és Stájerország is felkapott a magyarok körében. Slágertermék Itália – főleg az északi része – is, ez a foglalások negyedét adja. Horvátország a dobogó harmadik helyét foglalja el a forgalom ötödével, míg a belföldi turizmus az ügyfélkör 13 százalékát teszi ki.

Mindeközben a magyarországi desztinációk a külföldi utazók körében is igen keresettek. Az első három úti cél Budapest, a Balaton, valamint a termálvizes fürdőváro­sok – nyilatkozta a Világgazdaságnak Helga Freund, az Eurotours International vezérigazgatója. Mint megtudtuk, a kereslet alapján több magyar utat is kínálhatnának, sokszor azonban nem elegendő a hazai szálláskapacitás.

A magyar utazók jobbára három-négy éjszakás hosszú hétvégékre vagy még hosszabb időre, általában hét éjszakára foglalnak szállást. A legnagyobb forgalom a nyári last minute foglalások jóvoltából májusban bonyolódik le, ezt volumenben a február és az április követi. Utasbiztosítást csak az utazók alig 16 százaléka köt.

A nyugati turistákkal szemben hajlamosabbak az utolsó pillanatra hagyni a célpont kiválasztását a magyar ügyfelek, akiknek ötöde csupán az indulást megelőző egy hónapon belül foglalja le útját.

Hamarosan a Kanári-szigetekre, Izraelbe és Észak-Ciprusra is el lehet majd jutni az Aldival. 

Forrás: VG

Sofőrök figyelem: 10 hasznos tipp a gondtalan autózásért

Ismerős a helyzet, amikor a lábunk alatt is csomagok vannak, és hiába próbálunk minden lehetőségre felkészülni, mégis előfordul, hogy az aksi a legváratlanabb pillanatban merül le, avagy a legrosszabbkor lesz defektes a gumi.

Sokszor esünk abba a hibába az utazások során, hogy „biztos, ami biztos” alapon mindent magunkkal viszünk, ami a kezünk ügyébe akad, és amikről aztán kiderül, hogy feleslegesen cipeltük magunkkal. Nem is gondolnánk, hogy ha a dolgok egy részét az utazás idejére mellőznénk, jobban tudnánk magára az utazásra és az ottlét élményére koncentrálni. Íme10 hasznos tipp, amelyek segítségével az utazásunk nem csak egyszerűbb, de örömtelibb is lehet.

1. Gondoljuk át előre

Nyugodtabban indulhatunk útnak, magabiztosabbak lehetünk a kormány mögött, ha indulás előtt átgondoljuk, hogyan jutunk el az adott helyre, közben hol állunk meg pihenni, tankolni, és mit kell magunkkal vinni az utazásra. Hosszabb utak alkalmával a különböző listák és útitervek készítése sokat segíthet abban, hogy a lényegre koncentrálhassunk.

2. Ellenőriztessük az autót

Hosszabb utazások előtt érdemes elvinni az autót egy alapos ellenőrzésre, de a hétköznapokban is ügyeljünk arra, hogy megfelelő legyen a motorolajszint, a guminyomás, valamint legyen szélvédőmosó-folyadék a tartályban – ezekben például akár a benzinkúton is kérhetünk segítséget. A fényszórók és féklámpák állapotát is szükséges ellenőrizni, illetve előírás, hogy minden autóban legyen elsősegélydoboz és láthatósági mellény.

3. Takarítsuk ki

Hajlamosak vagyunk az autónkat a második otthonunkként kezelni, és rengeteg mindent felhalmozni benne, amiket többnyire csak utaztatunk, de nem használunk. Időnként tegyünk rendet az autóban, pakoljunk ki mindent, főleg a kiürült ételes és italos dobozokat, takarítsuk ki és mossuk le. Rendezett autóban az utazás is kellemesebb, hosszabb út alkalmával pedig a pakolást is megkönnyíti, ha nincs benne semmi felesleges.

4. Biztosítsuk be magunkat

Egy alapos ellenőrzés után joggal várhatnánk el, hogy ne történjenek kellemetlen meglepetések, mint egy defekt vagy egy lemerült akkumulátor, de erre nincs garancia, bármikor megeshet. Ilyen helyzetben segítséget nyújthat a ClubSmart Program új autósegély-szolgáltatása, amely leveszi vállunkról ezt a terhet.

5. Ne pakoljuk mindenáron tele

Nyilvánvaló, hogy ha van még benne hely, akkor bepakoljuk azt is, amit eredetileg nem terveztünk magunkkal vinni, mert megszólal belül egy hang, ami azt mondja, hogy „kellhet”, mi pedig hallgatunk rá, és addig pakolunk, amíg tele nem lesz. Higgyük el, hogy teljesen normális, ha nincs tele a csomagtartó.

6. Vigyünk variálható ruhatárat

Ne impulzusszerűen pakoljunk, hanem tervezzük meg előre a szettjeinket. Nézzük meg az időjárás-előrejelzést, és annak megfelelően válogassuk ki a ruhákat. Ha indokolt, gondolkodjunk réteges öltözködésben. Bizonyított dolog, hogy 10 ruhadarabból fel lehet öltözni 10 különböző módon. Egy hosszú hétvégére akkor hány ruhadarab szükséges? Nagyon kevés! Ha nem merjük egy utazás során kipróbálni, kísérletezzünk ezzel a hétköznapokban, hogy az utazás idején már jól menjen.

7. Csak a legszükségesebb kozmetikumokat vigyük

Egy hétvégére pont annyiféle kozmetikum kell, mint 1 hétre vagy 10 napra. Vagy nem? Próbáljuk ki, hogy nem visszük magunkkal a fél fürdőszobát, csak a legszükségesebb holmit. Gondoljuk végig, hogy számunkra mik az alapdarabok, azok kerüljenek be a csomagba, a többi pedig nyugodtan otthon maradhat.

8. Legyen listánk, hogy semmi ne maradjon otthon

Időt és energiát spórolhatunk magunknak, ha előre összeállítunk egy listát a nélkülözhetetlen holmikról, amit bepakolásnál sorvezetőként tudunk használni. Erre felkerülhet a ruhákon és kozmetikumokon felül minden további alapdolog: gyógyszerek, személyes iratok, útiokmányok, az autó papírjai, telefontöltő, pénz, szemüveg, stb.

9. Pakoljunk okosan

Gyűjtsünk össze mindent egy helyre, majd csak utána lássunk neki a bepakolásnak. Alulra kerüljenek a nehezebb dolgok, a könnyebbek pedig felülre, és gondoljuk végig azt is, mi kell útközben, és az legyen könnyen hozzáférhető helyen, hogy szükség esetén ne kelljen a teljes táskát vagy csomagtartót kipakolni. A puha anyagú táskákkal egyszerűbb bánni, mint a merev falú bőröndökkel, mert könnyebben egymáshoz igazíthatók. Inkább több, kisméretű csomagunk legyen, mint néhány nagy, ezzel is segítve a kis helyek kihasználását. Próbáljunk meg mindent a csomagtartóba pakolni, mert az utastérben elhelyezett csomagok hirtelen fékezés esetén veszélyt jelenthetnek. Ha mégis muszáj, hogy oda is kerüljön, mindenképpen figyeljünk a megfelelő rögzítésre.

10. Csak a legszükségesebbeket tervezzük meg

Jól tesszük, ha magunkat és az autónkat is felkészítjük az utazásra, megtervezzük, hogyan jutunk oda, mit viszünk magunkkal, de a látnivalókra ne gondoljunk listaként. Engedjük át magunkat az élményeknek, időzzünk többet a tervezettnél ott, ahol lenyűgöz, amit látunk, és bátran távozzunk korábban onnan, ahol nem érezzük jól magunkat. Legyünk nyitottak, hagyjuk, hogy az élmények ránk találjanak!

Az új, mobiltelefonon keresztül digitálisan is elérhető ClubSmart kártyának köszönhetően a pontok gyűjtése és beváltása sokkal egyszerűbb lesz, s az applikáció segítségével a program tagjai könnyen nyomon követhetik pontjaik alakulását is. Emellett a megújult program számos új meglepetéssel jutalmazza a hűséges vásárlókat – az időszakosan elérhető exkluzív ajándékok mellett újdonság, hogy a tankolással gyűjtött pontok kedvezményre válthatók a shopban található termékekre, szolgáltatásokra vagy üzemanyagra, és mostantól minden 10 pont 10 forint kedvezményt jelent, a vásárlás végösszegének legfeljebb a feléig.

Forrás: Blikk.hu

Mit szeretnek a külföldi turisták legjobban Magyarországon? Megkérdezték őket

Magyarország látnivalói mellett termálfürdőinek köszönhetően is népszerű úti cél, és kiválasztásában fontos, hogy megfizethető, valamint biztonságos desztináció is - derül ki a hévízi NaturMed Hotel Carbona hazai és külföldi utazási irodák körében végzett kutatásából. 

A gyógyszállodai üdülésekkel kiemelten foglalkozó utaztatók szerint a vendégek számára az ország sokszínű gasztronómiája és a barátságos vendéglátás is fontos szempont.

Mit szeretnek nálunk a turisták?

Nemcsak a külföldi turisták száma, hanem költésük is évről évre növekszik hazánkban a KSH adatai szerint. A turizmus bővülő teljesítménye kapcsán az egyik legnagyobb hévízi szálloda, a NaturMed Hotel Carbona arra volt kíváncsi, hogy mely szempontok alapján választják a külföldi vendégek Magyarországot. A kutatást a vendégek motivációit jól ismerő, főként termálfürdőkbe történő utaztatásokat végző, hazai és külföldi utazási irodák körében végezték.

A felmérés eredményei alapján a termálfürdők mellett a többi európai úti cél közül Magyarország kiemelkedik megfizethetőségével, valamint azzal, hogy biztonságos célállomás. A megkérdezettek úgy vélik, hogy az egészségügyi szolgáltatások, az egészség- és gyógyturizmus, valamint a gasztronómia terén is kitűnik hazánk. Az országba látogatók egy része néhány napra, de vannak, akik egy hétnél is több időre érkeznek, a termálfürdők életkort tekintve elsősorban a középkorúak és az idősebbek számára vonzók.

Reumás panaszokkal keresik a hazai gyógyfürdőket

A kutatás rámutat arra is, hogy a magyarországi gyógyfürdőket milyen jellegű panaszokkal keresik fel a legtöbben. A vendégek túlnyomórészt reumával, gyulladásos ízületi és gerincbetegségekkel, ízületi műtétek elő- és utókezelése, illetve porckorongműtét miatt látogatják gyógyvizeinket. Sokan vannak olyanok is, akik konkrét panasz nélkül, általános kezelés, egészségmegőrzés céljából látogatják meg valamelyik fürdővárosunkat. 

Hévíz természeti adottságai is fontosak

A legtöbb hazai fürdővárost természetesen a termálvize kapcsán választják a turisták, de emellett számos más vonzereje is van ezeknek az úti céloknak. Hévíz esetében a természeti adottságok, a város hangulatos, lankás utcái mellett a kedvező árak és a vendéglátás minősége is vonzzák a látogatókat.

A megfizethetőség Zalakaros és Sárvár esetében is fontos szempont a kiválasztáskor, míg Budapest és Sárvár esetében a lokáció is mérvadó. Előbbi valószínűleg a közlekedés, a könnyebb odautazás miatt, míg Sárvár az osztrák határhoz való közelség miatt. Budapest azért is közkedvelt, mert több híres fürdővel rendelkezik, valamint kulturális programokban is bővelkedik. 

Forrás: femina.hu

Jócskán megdrágulhat a görögországi utazás

A görög turisztikai minisztérium döntése szerint az idegenforgalmi adót a szálláshely besorolása szerint szabják ki, így az egy- és kétcsillagos hotelekben szobánként és éjszakánként 50 centet, a háromcsillagosokban 1,50 eurót, a négycsillagosokban 3 eurót, míg az ötcsillagos szállodákban 4 eurót kell majd fizetni. Az görögországi apartmanokban eltöltött éjszaka után kategóriától függetlenül 50 cent lesz a díj.

 

A görög turisztikai minisztérium döntése szerint az idegenforgalmi adót a szálláshely besorolása szerint szabják ki, így az egy- és kétcsillagos hotelekben szobánként és éjszakánként 50 centet, a háromcsillagosokban 1,50 eurót, a négycsillagosokban 3 eurót, míg az ötcsillagos szállodákban 4 eurót kell majd fizetni. Az görögországiapartmanokban eltöltött éjszaka után kategóriától függetlenül 50 cent lesz a díj.

 

Az idegenforgalmi adót a helyszínen szedi majd be a szálláshely üzemeltetője a vendégektől, az utazásszervezőknek kiadott árakban nem kerül felszámításra. A görög turisztikai minisztérium szeptember végéig további információkat ígért a szolgáltatóknak és az utazóknak – írja a turizmus.com.