autópályamatrica

Autópályamatrica - Szlovénia

Szlovéniában egységes autópálya-matrica rendszer van érvényben, a 3,5 t össztömeg alatti gépjárművek érvényes autópályamatricával vehetik igénybe az autópályákat és autóutakat. Kapható 7 napos, havi illetve éves autópálya-matrica. A féléves autópálya-matrica a vásárlás napjától számított 6 hónapig érvényes, és csak motorkerékpárra vásárolható. Oldalunkon jelenleg 2A és 2B kategóriájú matricák kaphatók, 2A kategória esetén 7 napos matrica vásárlásra van lehetőség, 2B kategóriában 7 napos és 1 hónapos matrica vásárlására van lehetőség.

A szlovén autópályák látják el Szlovénia közúti forgalmának nagy részét. Két részre oszthatóak, autópályákra (szlovénül: avtocesta (AC)) és gyorsforgalmi utakra (szlovénül: hitra cesta (HC)). Az autópályákat zöld alapon fehér feliratú táblák jelzik, minimum kétszer két sávosak, megengedett legnagyobb sebesség rajtuk 130 km/h. A gyorsforgalmú utakat kék alapon fehér feliratú táblák jelzik, általában kétszer két sávosak, de nem rendelkeznek leállósávval, megengedett legnagyobb sebesség rajtuk 100 km/h.

Az első autópálya-szakasz 1972-ben nyílt meg A1 néven Vrhnika és Postojna között. Az akkori reformista kommunista vezetés egy modern autópálya-hálózatot tervezett, elsősorban Olaszország és Ausztria felé. A 70-es évek közepére azonban a fejlesztések megtorpantak, az autópálya-építés megállt.

1994-ben az újonnan függetlenné vált ország autópálya-fejlesztési programot indított (NPIA), mely nagyrészt a régi kommunista terveken alapult. Azóta 528 km épült meg, minőségivé téve a közúti közlekedés minőségét az országban, ezzel is segítve a kapcsolatot Kelet- és Nyugat-Európa között.

A szlovén autópályák tulajdonosa és kezelője a Szlovén Köztársaság Autópálya Társasága (Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji, DARS), melyet 1994-ben alapítottak. 2011. januárjában a DARS 533,3 km autópályát, 73,3 km gyorsforgalmi utat, 161 km összekötő utat és 27 km pihenőhelyi utat kezelt.

2008. június 1-jétől személygépkocsiknak és motorkerékpároknak matricás rendszert vezettek be, mely mellett a teherforgalom számára továbbra is fennmaradt a régi fizetőkapus rendszer is. Az első évben kisebb felzúdulást keltett, hogy csak fél- vagy egyéves matrica volt kapható. A következő éven ezen változtattak, személygépkocsiknak 7 napos, egy hónapos és éves matricák, motorkerékpárokhoz 7 napos, féléves és éves matrica vásárolható.

2022. február 1-től digitális formában van lehetőség megváltani az úthasználati díjat a szlovén autópályákra. A digitális matrica rendszámhoz kötött. Bővebb információ az alábbi linken: 

https://evinjeta.dars.si/en

2022. február 1-től digitális formában van lehetőség megváltani az úthasználati díjat a szlovén autópályákra. A digitális matrica rendszámhoz kötött. Bővebb információ az alábbi linken: 

https://evinjeta.dars.si/en

1. BELÉPÉS AZ ORSZÁGBA / HATÁRHELYZET

Szlovénia a schengeni övezet része, így alapesetben a magyar-szlovén határon nem kell külön ellenőrzésre számítani, ugyanakkor Szlovéniában mindenkinek kötelezően rendelkeznie kell személyazonosító okirattal. Magyar állampolgárok esetében ez lehet érvényes útlevél, személyazonosító igazolvány vagy fényképes kártya alakú ideiglenes személyazonosító igazolvány. Aki ezen okmányok valamelyikével nem rendelkezik, szabálysértési bírságra számíthat, amelynek összege akár 500€ is lehet. A kiskorúaknak szintén rendelkezniük kell az előbb említett okmányok valamelyikével. A magyar vezetői engedély Szlovéniában nem alkalmas személyazonosság igazolására.

Az EU rendelet alapján, 2017. április 7-én megkezdődött a módszeres ellenőrzés a schengeni külső határokon, így a szlovén-horvát határon is. Az intézkedés következtében az elmúlt időszakban többször is hosszú, több órás sorok alakultak ki a határon, amelyek megismétlődésére, a forgalom nagyságának függvényében bármikor számítani lehet, különösen a legforgalmasabb határátkelőhelyeken (Jelšane/Obrežje, az Isztria felé, illetve a Ljubljana-Zágráb autópályán). A szlovén-horvát határhelyzetről szlovén/angol nyelven ez az oldal ad aktuális tájékoztatást, további információs lehetőségek: Útinform, +36 1 3362400 és a szlovén rendőrség honlapja

Az osztrák-szlovén határon továbbra is határellenőrzést folytatnak az osztrák hatóságok. Ennek következtében a forgalmasabb időszakokban nagyobb sorokra lehet számítani a Karavankák alagútnál.

Szlovéniában továbbra is érvényben van az országban 3 napnál több időt tartózkodó személyek regisztrációjának kötelezettsége. Ennek értelmében, azoknak, akik 3 napnál többet tartózkodnak az országban a jogszabály értelmében regisztrálniuk kell a helyi rendőrségen (ez alól kivételt jelentenek a hivatalos szálláshelyek, akik elvégzik a regisztrációt). Az eljárás díjmentes.

 

2. KÖZLEKEDÉS

A sebességhatárok személyautók számára: 50 km/h (lakott területen), 90 km/h (lakott területen kívül), 110 km/h (gyorsforgalmi úton, ez kék színű autópálya táblával jelölve), 130 km/h (autópályán, zöld színű autópálya táblával jelölve). Néhány autópálya szakaszon 110km/h a sebességhatár (pld. A5 magyar határ-Maribor), az alagutakban pedig általában 100 km/h. A szlovén rendőrség rendszeresen méri a sebességet, az alagutakban pedig több helyen átlagsebességet is mérnek, amelyeknél már kisebb sebességtúllépést követően is postázzák a büntetést a gépjármű tulajdonosa részére.

A Szlovén Köztársaság területén minden személygépkocsi részére, belterületen is kötelező a nappali fényszóró, valamint minden rendelkezésre álló (első-hátsó) biztonsági öv használata. A szlovén jogszabályok értelmében tilos dohányozni olyan járműben, amelyben 18 év alatti személy is utazik.

A személyautók részére matricás rendszer van érvényben, a szlovéniai közutakon a Szlovén Autópályakezelő (DARS) különösen szigorúan ellenőrzi azok használatát, ezért minden beutazónak azt tanácsoljuk, hogy még a határátlépés előtt, vagy legkésőbb a belépést követően vásároljon autópálya matricát (Magyarország felől érkezve (M70-es autópálya), közvetlenül a határt követően, már szlovén oldalon, található MOL kútnál lehet matricát venni). A matricát az autópályára való felhajtás előtt fel kell ragasztani a szélvédőre A matrica nélkül közlekedőkre 300-800 EUR büntetést róhatnak ki. A szlovén szabályozás két díjkategóriát különböztet meg a személygépjármű autópálya matrica esetében:

2A díjkategória - amennyiben az autó első tengely felett mért magassága legfeljebb 1,3 méter, és a gépjármű súlya vontatmánnyal együtt kevesebb, mint 3500 kg.

2B díjkategória – amennyiben az autó első tengely felett mért magassága meghaladja az 1,3 métert, a tömege azonban vontatmánnyal együtt sem a 3500 kg-ot (ide tartozik a legtöbb un. kisbusz pld. Opel Vivaro, VW Transporter, Renault Trafic).

A vásárláshoz regisztráció szükséges

A regisztrációt követően, az itt megadott email címre a belépéshez szükséges adatokat (felhsaználói név, jelszó) elküldjük, de az első alkalommal, a regisztrácót követően a rendszer beléptet a vásárlási lehetőséghez. A továbbiakban az emailben kapott adatokkal tud az oldalunkra belépni és vásárolni.
Az oldal fejlécében, a saját nevéra kattintva elérhető az adatlapja, ahol az elérhetőségi adatait, szállítási és/vagy számlázási címeit tudja karbantartani, módosítani, újat rögzíteni. Ugyanitt érhetőek el az összes megrendelésével kapcsolatos részletek, lehetőségek, dokumentumok. A vásárlói felület újdonságairól a későbbiek során hírlevélben tájékozatjuk!
A regisztrációval elfogadom a megallasnelkul.hu oldal, illetve a 3P On-Line Kft. általános szerződési feltételeit, az adatvédelmi szabályzatot megismertem, a weboldalon található termékkekel, valamint a megrendeléseimmel kapcsolatos e-mail üzenetek fogadását elfogadom.

Könyvelés, székhelyszolgáltatás,cégalapítás
Horvátországban, magyar nyelven.
Érdeklődni telefonon vagy e-mailben:+36 20 2481781
e-mail: info@megallasnelkul.hu


EUB-Assistance – Magyarország egyetlen utasbiztosításokra szakosodott biztosítója, a piacon egyedi ajánlatokkal szolgál a Szlovéniába és Horvátországba utazóknak, MOST 20% kedvezménnyel

Ne feledje, külföldön egy apró kellemetlenségből könnyen több millió forintos szerencsétlenség lehet! Kössön utasbiztosítást indulása előtt és legyen egyúttal biztonságban!
Miért jó ez?

Elég egy repülőn elkavarodott bőrönd, egy strandon eltűnt útlevél, egy figyelmetlen sofőr az úton, egy mosatlan gyümölcs okozta gyomorrontás, egy medúzacsípés… Ritkán gondolunk rá, pedig sajnos tény: mindenkit érhet baj külföldön, és egy apró kellemetlenség az idegen nyelv vagy a helyismeret hiánya miatt komoly problémát okozhat, nem is beszélve egy váratlan betegség vagy baleset nehézségeiről.
Az EUB-Assistance a nap 24 órájában, az év 365 napján készen áll arra, hogy Önnek segítséget nyújtson, bárhol is legyen a világban!

Hogyan zajlik?

A segélykérő hívásokat magyar nyelven fogadjuk, és kérésére bármikor visszahívjuk. A világ több mint 200 országában működő partnerirodák révén gondoskodunk a gyors és szakszerű kiszolgálásról baj esetén.

Kattintson a logóra, kalkuláljon és kösse meg Utasbiztosítását Online!

EUB utasbiztosítás

A biztosítás szerepe

Minden bejelentett esetben a biztosítási fedezet ellenőrzése és a megfelelő dokumentumok beszerzése után az EUB-Assistance a felmerült költségekre fizetési garanciát ad a szolgáltatónak (pl. kórháznak, orvosnak). Ez azt jelenti, hogy a bajba jutott ügyfélnek nem kell fizetnie a szolgáltatásért, mert azt az EUB a számla megérkezése után kiegyenlíti. Az utazó által esetlegesen a helyszínen kifizetett kisebb összegű (€ 150-ig) orvosi vagy gyógyszer-költségeket a biztosító a hazaérkezés után téríti meg.

Nem várt probléma az autóval? Esetleg balesetet szenvedtél a Horvátországi autópályákon?

Légy előrelátó, tudj meg többet, az UTASBIZTOSÍTÁSRÓL -> kattints ide!

Haladj megállás nélkül az autópályákon!

Autópálymatrica online, akár 24 órás szállítással Ausztriai autópályákra

Horvátország: utazz ENC-vel! - kattins és bérelj ONLINE

Rólunk mondják...

A szolgáltatás: rugalmas, gyors
A szolgáltatás: Jó, jó, de van min javítani
A weboldal: Kiváló, kényelmes
A weboldal: Jól használható
A weboldal: Nehézkes


Kapcsolat, impresszum

Központi ügyfélszolgálat elérhetőségei munkanapokon 8-16 óra között:
Székhely: 8200 Veszprém, Csillag u. 12/C 2/6
Postázási cím: 8200 Veszprém, Bajcsy Zs. E. u. 18 TRAFIK
E-mail cím: info@megallasnelkul.hu